Trump szerint Orbán jó munkát végez az országa biztonságának megőrzésében

  • narancs.hu
  • 2019. május 13.

Belpol

Orbán meg büszke, hogy az Egyesült Államok oldalán harcolhat Magyarország az illegális bevándorlás és a terrorizmus ellen, valamint a keresztény közösségek segítése érdekében.

Eljött Orbán Viktor nagy pillanata, a miniszterelnök magyar idő szerint néhány perccel este 8 után megérkezett a washingtoni Fehér Házhoz, ahol Donald Trump elnök fogadta. A két politikus néhány másodpercre pózolt a kamerák felé, majd bementek az épületbe, ahol a tervek szerint egy kb. 45 perces zárt körű tárgyaláson vettek részt.

Így örült Orbán Viktor, hogy találkozhat Donald Trumppal

Videón a pillanat.

A két vezető nem sokkal később az ovális irodában sajtónyilatkozatot tett az első megbeszélés után.Válaszoltak  néhány újságírói kérdésre is. Doland Trump azt mondta, Orbán kicsit olyan, mint ő, azaz ellentmondásos, megosztó figura, de sok szempontból nagyszerű munkát végzett, biztonságban tartott az országát, és valószínűleg jó hangulatú találkozó áll előttük, amin szó lesz a NATO-ról és kereskedelmi kérdésekről is.

false

 

Fotó: MTI

Orbán azt mondta, büszke, hogy az Egyesült Államok oldalán harcolhat Magyarország az illegális bevándorlás és a terrorizmus ellen, valamint a keresztény közösségek segítése érdekében világszerte. A miniszterelnök elmondása szerint azért ment Washingtonba, hogy elmélyítse Magyarország és az USA stratégiai szövetségét.

Orbán szerint sok kérdésben hasonló a megközelítésük. „Közösen lépünk fel az Egyesült Államokkal az illegális migráció és a terrorizmus elleni harcban" – emlékeztetett, kiemelve, hogy a keresztény közösségek megvédését is.

Ehhez Trump hozzátette, hogy nagyszerű munkát végzett a keresztény közösségek megvédésében (is).

A jelen lévő újságírók Trumpot kérdezték a kínai-amerikai kapcsolatokról, de szó esett Iránról és Putyinról is, ahogyan a Trump kampánya elleni FBI-vizsgálatról is. Míg Magyarországgal kapcsolatban semmi nem merült fel az újságírók részéről, egészen addig amíg meg nem kérdezték arról, mi a véleménye a magyar demokrácia leépítéséről.

Trump azt felelte, Orbánt sokan szeretik, és Európában komoly problémák vannak.

De a kérdésre végül Orbán válaszolt, aki azt mondta, az emberek megbízásából, az emberekért kormányoznak, és új alkotmányt fogadott el az ország 2011-ben, aszerint is működik, demokratikusan.

Trump kiemelte azt is, hogy Magyarország NATO-tag, és jó tagja a NATO-nak, ezt sem szabad elfelejteni.

Orbán 2010-es megválasztása óta most először tárgyal az amerikai elnökkel Washingtonban.

Diadal Orbán Viktor számára a Trumppal való találkozás, akkor is, ha amerikai részről szó sincs elismerésről

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn tesz látogatást a Fehér Házban. Nem nagyon örül neki senki. Bár a legmagasabb szintű megtiszteltetésnek számít az ovális irodai találkozó, Orbán Viktort utolsóként hívták meg a közép-európai vezetők közül, amióta Donald Trump az elnök.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.