„Ilyen a világon sehol sincs, egyetlen demokratikus államban sem”

  • narancs.hu
  • 2019. június 2.

Belpol

Már a gyülekezőnél több ezer ember jelent meg a Magyar Tudományos Akadémia átalakítása elleni tüntetésen.

"Szabadságot a tudománynak” címmel tüntetést hirdetett az Akadémiai Dolgozók Fóruma vasárnap délutánra. Az Index tudósítása szerint már a Fővám téri gyülekezőnél több ezer ember jelent meg, sokan táblákkal, kitűzőkkel. "Az államosítás nem innováció", "Hetedik parancsolat: Ne lopj! (És ne tőlünk!)", "Az állam nem támadhat rá a nemzet tudósaira", "Töriből csak a Rákosi-korszakig jutottatok?" – többek között ilyen feliratok szerepeltek a transzparenseken.

Az MTA kutatói is tiltakoznak az 56-os intézet megszüntetése ellen

Évek óta növekvő aggodalommal figyelik a Fidesz-kormányok arra irányuló törekvéseit, hogy a meglévő társadalomtudományi intézeteket ellehetetlenítik és újakat hoznak létre, ezzel meghatározva, mit kell gondolni múltról, jelenről, jövőről. "Mi, a Magyar Tudományos Akadémia tagjai és minősített kutatói évek óta növekvő aggodalommal figyeljük a Fidesz-kormányok arra irányuló törekvéseit, hogy a meglévő társadalomtudományi intézetek ellehetetlenítésével és újak létrehozásával meghatározzák, hogy mit kell gondolnunk múltunkról, jelenünkről és jövőnkről.

A tüntetés során többen beszédet mondtak, Deák Dániel egyetemi oktató szerint nincs értelme tovább dolgozni, ha kutatóintézetek engednek a kormány nyomásával szemben és nem állnak ki az igazukért. „Nem tűrjük, hogy kormányhivatalnokok döntsenek kutatásokról, kutatói munkáról. Ilyen a világon sehol sincs, egyetlen demokratikus államban sem” – ezt pedig már Gárdos Judit, az Akadémiai Dolgozók Fórumának egyik tagja mondta.

A demonstráció hivatalosan este hat óráig tart.

Figyelmébe ajánljuk