Jakab buzizásán összekapott Márki-Zay és Mucsi
Marki_Zay_Mucsi_elovalasztasi_vita

Jakab buzizásán összekapott Márki-Zay és Mucsi

Belpol

„Elnézést, elnézést, ez hazugság!” „Ne nevezz, légy szíves, hazugnak!” Lázár János kihívói tényleg vitáztak.

Lázár János majdani ellenfelein volt a sor kedden este a Partizán interneten közvetített előválasztási vitasorozatában, a felvétel helyszíne a hódmezővásárhelyi Fekete Sas szálló bálterme volt. Nyitóbeszédében Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) tisztázta, vásárhelyi polgármester és miniszterelnök-jelölt létére azért méreti meg magát az előválasztáson pártfüggetlen képviselőjelöltként is Csongrád-Csanád megye 4. számú választókerületében, mert Vásárhely addig nem lesz szabad, amíg az ország nem az. Azt gondolja, ebben a körzetben neki van a legnagyobb esélye megszólítani az ellenzék támogatói mellett a bizonytalanokat és a Fidesz-szavazókat is.

Mucsi Tamás (Demokratikus Koalíció) azt javasolta, hadd döntsék el az előválasztás résztvevői, ki az esélyesebb. Úgy gondolja, Dobrev Klára és a DK a kulcsa annak, hogy a Fidesz-kormányzás korszaka véget érjen. Emlékeztetett, Márki-Zay Péter a DK támogatásával lett polgármester Hódmezővásárhelyen, és szerinte mostani vetélytársának ezen a poszton kellene maradnia, és nekik együtt kell dolgozniuk azért például, hogy Hódmezővásárhely és Makó kórháza is önálló intézmény legyen megint.

Kell-e szülészet?

A helyi egészségügy volt a nyitóbeszédek utáni első vitablokk fő témája. Makó és Hódmezővásárhely kórházát 2012-ben egy intézménybe, hódmezővásárhelyi irányítás alá vonták össze. Ezt az akkori makói városvezetés sérelmezte, mondván, ha majd az állam szűkíteni fogja a kapacitásokat, ezt az alárendelt helyzetben lévő makói kórház sínyli meg. Makón másfél éve nincs szülészet és gyermekgyógyászat, csak Vásárhelyen.

Gulyás Márton, a vita vezetője a makói szülészet visszaállítását szorgalmazó Mucsi Tamáshoz szólva felidézte, pártjának elnöke, Gyurcsány Ferenc épp egy makói fórumon mondta azt, évi ezer szülés alatt szakemberek szerint nem érdemes szülészetet működtetni. Ez alapján kinek higgyen a választópolgár: Gyurcsánynak vagy Mucsinak?

A DK jelöltje azt mondta, szerinte az a fő kérdés, hogy akik ellátásra szorulnak, mennyi idő alatt érik el a kórházat. A jelenlegi útviszonyok mellett a vásárhelyi szülészetre a Makó környéki falvakból nagyon sok időbe tart bevinni egy veszélyeztetett kismamát. Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje egyetértett az ő álláspontjával, miszerint Makóra kell a szülészet és a gyermekosztály.

A makói kórházat azért is érdemes újból megerősíteni, mert a vásárhelyi kórházban megnőttek a várólisták a Makóról érkező betegek révén is.

Mucsi szerint a magyar egészségügybe évente 160 milliárdot kellene beleönteni, hogy a betegek biztonságban legyenek.

Gulyás kérdésére, ami az éves születésszámra vonatkozott, Mucsi azt mondta, a számot nem tudja, de biztosan ezer alatt lehet. Márki-Zay Péter megjegyezte: ez Vásárhely esetében körülbelül 250. Ettől függetlenül a vásárhelyi polgármester is úgy gondolja, szükség van a makói kórházban önálló szülészetre, mert 20 percen belül Nagylakról egy kismamával nem lehet beérni Szegedre. Az önálló szülészet nem igényel extra feltételeket, ha az egészségügy olyan irányban fejlődik, ahogyan Nyugat-Európában, és a szakdolgozók tudásszintje és kompetenciája is nő. Márki-Zay szerint ehhez, és ahhoz is, hogy legalább a járóbeteg-ellátások visszakerüljenek az önkormányzatokhoz, ahol jól működtek, kormányváltás kell.

 
Márki-Zay Péter és Mucsi Tamás a vásárhelyi Fekete Sas báltermében. 

Arról, hogyan kellene jól működnie a régióban és az országban az egészségügynek, mindkét jelölt magabiztosan beszélt. Abban nem értett egyet Márki-Zay Mucsival, hogy a 160 milliárd évente elég lenne a problémák megoldására, szerinte ez a béremelésre is kevés lenne.

Elnyomott gumigyári munkások

A második vitablokk a dolgozók védelméről szólt, azért, mert országos hír volt, hogy a Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. makói gumigyárában a munkások tavasszal sztrájkba kezdtek, a cég által egyoldalúan felmondott kollektív szerződést akarták visszaállíttatni. Márki-Zay Péter szerint a gazdaság fejlesztése a megoldás a dolgozók problémáira. Az érdekképviselet akkor tud hatékony nyomást kifejteni, ha a munkáltató tényleg elkötelezett a helyi termelés iránt. Ha Magyarország az elmúlt tíz évhez hasonlóan elsősorban olcsó bérmunkatelep marad, könnyen pótolható munkásokkal, akkor a fizetések is alacsonyak maradnak, és a munkáltatói jogok sem érvényesülnek jobban. Orbán Viktor kormánya a munka törvénykönyvét és minden szabályozást úgy módosított, hogy a multicégeknek olcsó, kiszolgáltatott munkaerőt biztosítson.

„Péter, az első mondatoddal elárultad magad: országgyűlési képviselőként egy ekkora problémát, ami a gumigyárban van, részletesen ismerni kell”

– rótta meg ellenfelét Mucsi Tamás. Azt mondta, a gumigyári szakszervezettől tudja, hogy a jelenlegi szabályozás mellett a cég például az utolsó pillanatig variálhatja a műszakbeosztást, tehát előfordulhat, hogy a dolgozó beutazik, és ott tudja meg, hogy aznapra, illetve a hétre nincs munka, és ezért nem kárpótolják. Emlékeztetett, két évvel a történtek után derült ki, hogy a gumigyár szabálytalanul hajtott végre csoportos létszámleépítést még 2010 előtt, és ennek sem lett következménye. Mucsi szerint új Munka törvénykönyvére van szükség, ami jobban védi a dolgozók érdekeit, mert most a munkáltatónak túlhatalma van.

Gulyás szóba hozta: a Párbeszéd, amelynek a frakciójába beülni készül Márki-Zay Péter, az alapjövedelem ötletét emlegeti, a DK ezt elutasítja. A két jelölt mit gondol erről?

Márki-Zay Péter szerint a Párbeszéd javaslata valójában garantált minimálbér. Ő nem ért egyet azzal, hogy nem rászoruló embereknek fizessen az állam, csak azért, hogy ne dolgozzanak – épp egy olyan országban, amelyre nem a munkanélküliség, hanem a munkaerőhiány jellemző.

„Most már sokadszor csillogtattad meg a szociális érzékenységedet” – mondta ellenfelének erre Mucsi, akinek az a véleménye, hogy az embereknek segíteni kell, adott esetben munkát találni, és addig is abban, hogy ne haljanak éhen. Az alapjövedelem ötletét ő sem támogatja, de a családi pótlék megduplázása jól jönne ahhoz, hogy ha valaki elveszíti az állását, ne zárják el nála a gázt. „A 2010 előtti kormányok gyakorlata miatt nem biztos, hogy hiteles lesz a DK-nak ez a programja: akkor is sokan maradtak munka és segítség nélkül” – mondta Márki-Zay, kihasználva a vitablokk időkeretéből neki még megmaradt néhány másodpercet.

„Ne gyurcsányozzatok össze!”

Jakab Péter Jobbik-frakcióvezető és miniszterelnök-jelölt hétfőn a parlamentben Orbán Viktóriaként szólította meg Orbán Viktort, és azt helyezte kilátásba, hogy a börtönben majd szexuális erőszak áldozata lesz. Mit gondolnak erről? – kérdezte Gulyás Márton. Márki-Zay Péter szerint Jakab a sajtó figyelmét szerette volna felhívni magára, de ez a hangnem nem elfogadható, a másik embert tisztelni kell, aki mással így beszél, az önmagát sem tiszteli. Mucsi úgy látta, hogy mértéket kell tartani, nem szabad lesüllyedni a Fidesz szintjére, de „mindannyian kerültünk már olyan szituációba, akár egy fórumon, amikor egy rosszul sikerült mondattal vagy később egy rosszul elsült mondattal szembesültünk”. Jakab szózata szerinte pont olyan figyelemfelhívó akció volt, mint Márki-Zay Péter „rendszeres gyurcsányozása és dobrevezése”, ami szerinte éket ver az ellenzéki együttműködés tagjai közé. Mucsi át is adott Márki-Zaynak egy példányt az ellenzékiek közös értéknyilatkozatából. Gulyás kérdésére, tényleg fenntartja-e, hogy Jakab kijelentése csak egy rosszul sikerült mondat volt, Mucsi azt mondta, nem azonos súlyú Jakab egyszeri kijelentése és a folyamatos gyurcsányozás, dobrevezés. Mucsi azt mondta, nem akar beleavatkozni a Jobbik belügyeibe – azért megemlítette, hogy a Jobbik helyben kollaborál a Fidesszel. Márki-Zay szerint ez nem így van, de Mucsi emlékeztette, a makói képviselő-testület úgy tudta átadni az államnak a 11 milliárdos víziközművagyont, hogy bár akadtak fideszesek, akik nem mentek el az ülésre, a Jobbik és az MSZP képviselője megszavazta az előterjesztést.

Márki-Zay azt mondta, tényleg reggelig lehetne sorolni, mit tett rosszul a 2010 előtti kormány, de nem ez a lényeg. A realitás: Magyarországon a szavazók harmada a Fideszt, harmada az ellenzéket támogatja, a harmadik harmad bizonytalan, amelyhez olyan emberek tartoznak, akiket a tapasztalatok szerint Gyurcsány emléke taszít. Mucsi megjegyezte, ezzel a beszéddel a DK szavazóit idegeníti el magától Márki-Zay – aki szerint ez lehet, hogy így van, de a DK szavazói, ha jobb híján is, de rászavaznak, a kormányváltás érdekében. Mucsi emlékeztetett, 2018-ban az ellenzéknek 200 ezerrel több szavazója volt, mint a Fidesz–KDNP-nek, ha azt a szintet sikerül hozni, az már győzelem.

Márki-Zay szerint az ő igazára nem kell jobb bizonyíték, mint a 2019-es önkormányzati választás. Makón az összellenzéki polgármesterjelöltre, egy pártemberre – történetesen Mucsi Tamásra – 27,78 százalék szavazott, az ellenzéki szavazók jelentős része nem voksolt DK-sra. Viszont Hódmezővásárhelyen őt, aki pártfüggetlen civil jelölt volt a polgármesteri posztra, nem csak az összes ellenzéki szavazó támogatta, de a bizonytalanok jelentős része is.

„Mi teljes vállszélességgel beálltunk mögéd, és amikor felhívtál, hogy segítség kell…” – mondta Mucsi (a videón 9:30-nál), de Márki-Zay közbevágott: „Elnézést, elnézést, ez hazugság!” „Ne nevezz, légy szíves, hazugnak!” – mondta Mucsi.

Márki-Zay elmondta, tényleg, Mucsi fölajánlotta a DK segítségét, de ő azt akarta,

ne szólaljanak meg, ne támogassák, ne gyurcsányozzák össze: „én itt Vásárhelyen soha nem kértem tőled semmit, Tamás, soha”.

Mucsi azzal vágott vissza, hogy Márki-Zay „összepolitizálta” a civileket, és ez a vita itt most nem folyhatna, ha a DK indított volna Márki-Zay ellen polgármesterjelöltet. Márki-Zay szerint ez azért nem történt meg, mert Vásárhelyen sohasem nyert DK-s, és soha nem is fog, „akkorát buktatok volna, hogy szégyen lett volna”.

Zárszavában Mucsi arról beszélt, ő már akkor a Fidesz ellen küzdött, amikor Márki-Zay még Fidesz-szavazó volt, és a közöttük lévő értékellentét erre vezethető vissza, de ha ő képviselő lesz, szerinte jól együtt fognak tudni dolgozni a vásárhelyi polgármesterrel. Márki-Zay pedig azt emelte ki, hogy kormányváltásra olyan jelöltekkel van esély, akiket nem lehet lejáratni, és akikre a bizonytalanok és a kiábrándult Fidesz-szavazók is szívesen voksolnak.

A leadkép és a fotó a Partizán vitájának képernyőképe

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.