Jávor: A Paks2-nek így most már tényleg vége

  • narancs.hu
  • 2022. február 27.

Belpol

A Párbeszéd tanácsadója szerint Magyarországnak fel kell mondania a szerződést.

„Hogy az Ukrajna elleni orosz agresszióval a Paks2 projektnek vége, az mára a kormány számára is nyilvánvaló kell, hogy legyen. A bevezetett pénzügyi (a paksi projektet finanszírozó VEB Bank tiltólistára kerülése) és technológiai export-import korlátozások csakúgy, mint az általános geopolitikai kockázatminimalizálás jegyében az orosz együttműködések felszámolása mind politikailag, mind praktikusan megvalósíthatatlanná teszik a beruházást” – írja Jávor Benedek, a Párbeszéd uniós tanácsadója a közösségi oldalon a paksi atomerőműnél tervbe vett beruházásról.

Jávor szenvedélyes írásában emlékeztet, 2014 óta kitartóan magyarázza, hogy a tervbe vett beruházás biztonságpolitikai kockázatai nagyok, „és Magyarország energiaellátását ilyen mértékben a kiszámíthatatlan és megbízhatatlan partner Oroszországtól függővé tenni rendkívül veszélyes kísérlet”.

A tanácsadó úgy fogalmaz, követeli, hogy a kormány a háborús helyzetre hivatkozva mondja fel a Paks2 szerződést. Ezzel együtt szerinte vissza kell vonni a szélerőművek létesítését gyakorlatilag megtiltó jogszabályokat, ki kell írni egy szélerőműtendert, induljon el egy 300 milliárdos keretösszegű épületfelújítási program, és a Paks2-re szánt forrásokat csoportosítsa át a kormány „a megújulók és az energiahatékonysági beruházások támogatására”.

Jávor többek között személyi felelősségre vonásokat is szeretne az orosz beruházás ügyében, és azt, kezdődjön tárgyalás a szomszédos országokkal a villamosenergia-rendszerek együttműködésének szabályozására, legyen könnyebb a megújuló energiaforrások engedélyezése és alkalmazása, kapjanak támogatást a lakossági, önkormányzati, civil részvételű energiaközösségek.

 

A miniszterelnök erről másként vélekedik:

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk