Július végén már 46 milliárd forint volt a kórházak adóssága

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 24.

Belpol

2020-ban novemberre érték el ugyanezt a szintet.

Az idén július végén 46 milliárd forint volt a kórházak adóssága, míg 2020-ban novemberre érték el ugyanezt a szintet, írta keddi lapszámában a Világgazdaság a Magyar Államkincstár adatai alapján.

Rásky László, a kórházi medicinák legnagyobb beszállítóit tömörítő szervezet, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára azt mondta: év végére akár 60 milliárd forintra is nőhet a kifizetetlen számlák összege, amennyiben a kormány nem intézkedik mihamarabb az adósság rendezéséről.

A szakember elmondta: a kórházak már kilenc hónapja nem fizetnek a medtech beszállítóknak, az egészségügyi intézmények körülbelül 4500 cégnek tartoznak.

Hozzátette, hogy a kisebb vállalkozások nagyon nehezen működnek a kifizetetlen számlák miatt, mert a pandémia a gazdaság többi szereplőjével együtt az egészségipari cégeket is megviselte.

Az OSZ főtitkára mielőbbi adósságrendezést sürgetett, megjegyezve, hogy úgy látja, a magyar gazdaság teljesítménye már év közbeni kórház-konszolidációt is lehetővé tenne. Ezért az Orvostechnikai Szövetség a nyár végén tárgyalásokat kezdeményez az illetékes kormányszervekkel. (MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk