Kálmán László Orbán libernyákozásáról

  • narancs.hu
  • 2020. július 25.

Belpol

A nyelvész szerint Orbán ezzel a szóhasználattal a csőcselék legaljába sorolta be magát.

Kálmán László nyelvész Facebook-oldalán reagált Orbán Viktor pénteki rádióinterjújára, amelyben a brüsszeli vitapartnereit libernyáknak nevezte – vette észre a 444.hu.

A Kossuth Rádió tegnap reggeli adásában a miniszterelnök így nyilatkozott:

"Magyarországnak, nekem személyesen szerencsém van, mert én voltam katona, a fél életemet edzőtáborokban és öltözőkben töltöttem el. És nem vagyok a régi, de néhány ilyen libernyákot, akikkel vitatkoznom kellett, azokat azért még elviszem a hátamon. Tehát a fizikai megterhelését a tárgyalásoknak azt én az átlagosnál jobban bírom is meg bírtam is.”

Kálmán ennek kapcsán hangsúlyozza, hogy a nyelvhasználat egyik funkciója a csoport-hovatartozás jelölése: "Mindig van egy csomó kifejezés, szerkezet, ami kisebb-nagyobb csoportok beszédére jellemző, a használatával odatartozónak tudjuk magunkat feltüntetni (az öltözködésben szintén megfigyelhető ugyanez a jelenség). Amerikában a 'Nigger' szó nem véletlenül lett annak idején szalonképtelen, hanem azért, mert a legdurvább rasszisták használták a legnagyobb megvetéssel, ezért fehér ember szájából automatikusan a velük való azonosulást fejezte ki."

A libernyák kifejezés Kálmán szerint egyértelmű kötődéseket fejez ki: "Talán már kevesen emlékeznek, hogy a 'libernyák' szó első közismertté vált előfordulása abból a listából származik, amit HÖK-ösök állítottak össze, talán egy gólyatáboron résztvevő diákok kategorizálására. Azóta a nyilvánosság előtt kifejezetten náci hajlamú megszólalók használták, a legnagyobb megvetés kifejezésére, a liberálisok elleni nagyon durva uszításra."

Kálmán szerint tehát: "Ha egy miniszterelnök ezt a szót használja, akár tudatosan, akár csak kicsúszik a száján, akkor ezzel a csoporttal azonosul. Nem én azonosítom velük, hanem ő magát. Az 'elemzők' beszélhetnek populizmusról, autokratikus hajlamokról, nacionalizmusról, maffiaállamról vagy akármiről, ő maga ezennel a csőcselék legaljába sorolta be magát."

Orbán az uniós csúcsról: Magyarországnak, és személyesen nekem szerencsém van, mert én voltam katona

Az ötnapos csúcsot meg azért bírta, mert a "fél életét edzőtáborokban és öltözőkben töltötte". Megtartotta Orbán a szokásos péntek reggeli beszédét a Kossuth Rádióban. Az "interjúban" elsőként az ötnapos uniós csúcsról számolt be: "Fontos pillanat volt ez Magyarország történetében, de a másik 26 tagállaméban is. Olyasmivel próbálkoztunk, amivel korábban nem."

Figyelmébe ajánljuk