Végigsöpört a világsajtón az Index szétrobbantása

  • narancs.hu
  • 2020. július 25.

Belpol

A legnagyobb lapok írnak arról, hogyan fojtja meg Orbán rendszere a magyar független sajtót.

Pénteken az Index gyakorlatilag összes újságírója, több mint 90 fő jelentette be felmondását, miután Bodolai László, az Index Zrt. igazgatóságának elnöke elbocsátotta Dull Szabolcs főszerkesztőt, majd nemet mondott a szerkesztőség azon kérésére, hogy a szakmai függetlenség és az Index jövőjének megőrzése érdekében helyezze őt vissza a pozíciójába. Péntek délután több ezer fős tömeg tüntetett várban az Index melletti kiállásként és a sajtószabadságért.

Az Indexben történtek híre végigsöpört a nemzetközi sajtón, a legfontosabb híradásokat a Népszava gyűjtötte össze.

A New York Times az eseményt a független magyar sajtóra mért újabb csapásként írta le. Emlékeztetnek arra, hogy Orbán Viktor már egy évtizede igyekszik illiberális államot építeni, amelyben ő tartja kézben a hatalom szinte minden terét. Ennek részeként említik, hogy nemrégiben Orbán szövetségese vette át az Index reklámbevételeiért felelős céget, a nagy cél pedig az volt, hogy elnémítsák a bírálókat és korlátozzák az eltérő véleményeket. Kifejtik, hogy Magyarország az autokrata irányítás felé halad, egyre kevesebb a szabad szerkesztőség. Eközben virágoznak az óriási állami reklámbevételeket kapó, Orbán szövetségeseinek kezében levő orgánumok, amelyek gyakran terjesztenek összeesküvés-elméleteket és az EU-t támadják. Ezek  ráadásul az államilag finanszírozott propaganda eszközei lettek, amelyben felbukkannak a két háború közti időszakból ismert antiszemita közhelyek. A lap ugyanakkor idézi, hogy Orbán Viktor két éve kijelentette az Európai Parlamentben: soha nem némítana el olyanokat, akik nem értenek egyet vele.

Washington Post is megírta, hogy azért távoznak a legnagyobb magyar internetes újság munkatársai, mert meg akarják őrizni szakmai függetlenségüket Orbán Viktor rendszerével szemben. Azt írják, hogy elemzők szerint az Index már jó ideje a hatalom célkeresztjében volt, és a portál szétverését úgy értékelik, hogy az nagy pofon az egyre zsugorodó önálló sajtó számára. Orbánról azt írják, hogy 10 év óta módszeresen megfojtja a sajtót és törvényeivel megakadályozza a kormánykritikus sajtóműködést. Mindeközben a szerkesztőségek irányítását saját híveinek adja át, a hatalombarát orgánumok pedig dúskálnak a hirdetésekből fakadó pénzben. A függetleneket viszont a koronavírus is még rosszabb helyzetbe hozta, a nyomás fokozódott, a létükért küzdenek, ugyanis a gazdasági bizonytalanság visszavetette a reklámokat.

Bloomberg kiemeli, hogy Orbán Viktor az Index összeomlásával még közelebb került ahhoz, hogy jóformán teljes egészében ellenőrizze a magyar sajtót. Az újságírók távozása szerintük az Index végét jelenti, miközben Orbán Európa legnagyobb propagandagépezetét építette ki.

Guardian is arról ír, hogy  politikai beavatkozás miatt tömegesen hagyják ott az újságírók az Indexet. Majd emlékeztetnek, hogy Orbán Viktor rendszere a sajtószabadság szempontjából a 2. legrosszabb helyezést érdemelte ki az unión belül a Riporterek Határok Nélkül listáján.

BBC hosszan számol be arról, hogy tömegével mondanak fel az Index dolgozói, akik azzal vádolják a hatalmat, hogy az megpróbálja megsemmisíteni, illetve engedelmességre bírni a hírportált. Az Index végével elhallgat a média legerősebb független hangja – írják. A cikkben kifejtik azt is, úgy tűnhet, Orbán Viktor újabb győzelmet zsebelhet be, ám éppen ő teremtett egypártrendszert, noha azzal kezdte politikai pályáját, hogy szembeszállt az egypártrendszerrel.

A hírről beszámolt többek között a Neue Zürcher Zeitung, a Kurier, a Le Monde ("Fekete nap ez a magyar sajtószabadság szemszögéből"), a Le Figaro, a Politico és az Euronews is.

Az Euractiv cikkében a Human Rights Watch közép-európai elemzője amellett szólal fel, hogy az Index miatt a szavak után most már tettre volna szükség az Európai Bizottság alelnök asszonya részéről. Lydia Gall szerint ha Brüsszel komolyan gondolja, hogy megvédi a tagállamokban a közös értékeket, akkor el kell érnie, hogy a magyar újságírók minden politikai befolyás nélkül végezhessék munkájukat.

Szolidaritás az Indextől távozó kollégákkal

Az utóbbi napok történései csapást jelentenek nemcsak a megélhetésüket elvesztő kollégákra, hanem a magyar online sajtóra, egészében a magyar független újságírásra és a magyar sajtószabadságra nézve is. Szolgálati közlemény. Több mint 50 ember vonult ma a felmondási papírjaival az Index szerkesztőségében Bodolai László ügyvéd, a lapot kiadó Magyar Fejlődésért Alapítvány elnökének irodájába.

Figyelmébe ajánljuk