Karácsony: A kormány bliccel

  • narancs.hu
  • 2021. november 25.

Belpol

Kormány: írja alá a főpolgármester az agglomerációs együttműködési megállapodásokat, és megkapja a főváros a 12 milliárdját.

Pótdíjelismervényt vittek a Várba, Orbán Viktor miniszterelnök hivatalához budapesti ellenzéki politikusok csütörtökön. Ezzel jelezték, hogy a kormány tartozik a budapesti tömegközlekedés finanszírozásának rá eső részével, 12 milliárd forinttal – tudósít a Telex.

Arról, miért várja ezt a pénzt a főváros, Karácsony Gergely főpolgármester beszélt az említett ellenzékiekkel közös sajtótájékoztatón, a Várban. Azt mondta, Európában általában harmadolni szokták a közösségi közlekedés költségét, nagyjából egyenlő arányban viseli ezt a terhet a kormány, az adott nagyváros helyhatósága és az utazóközönség. Ez Budapesten is így ment jó ideig, de utóbb a kormányzati hozzájárulás mértéke csökkent, és most – annak ellenére, hogy erről a költségvetési törvény rendelkezik – ezt a pénzt még mindig nem fizette ki a kormány. „Hiába miniszterelnöki ígéretek, még a támogatási szerződés tervezetét se küldték el” – mondta a főpolgármester. 

Budapesten a tömegközlekedés idén 170 milliárdból működik. Korábban szóba került, hogy az állam 12 milliárdjának hiányában leállhatnak a járatok.

Erről most nem volt szó. Karácsony kilátásba helyezte, hogy amíg a pénz nem érkezik meg, a BKK járatain bemondják, hogy a kormány bliccel, és ha ennek hatására sem fizet a kormány, korlátozni kell valamilyen módon a közösségi közlekedést, mert a főváros ezt a 12 milliárdot nem tudja erre előteremteni a kormány helyett

A tájékoztatón a pótdíjelismervényt nem sikerült kézbesíteni a címzettnek, mert a képviselők nem mehettek be az alumíniumkordonon túlra, a miniszterelnök pedig nem jött ki, hogy átvegye a csekket. 

Végül egy gyorskötözővel rögzítették a papírt a kordonon.

A kormány erről az ügyről azt nyilatkozta korábban, hogy megnőttek a költségek, ezért újra kell tárgyalni, hogy a HÉV és a Volán bizonyos járatainak fenntartásához milyen mértékben járul hozzá a főváros. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt mondta, ez ügyben még nem sikerült megállapodni a fővárosi önkormányzattal. 

A csütörtöki akcióra az Innovációs és Technológiai Minisztérium reagált. A közlemény szerint Karácsony Gergely nem jó helyen volt, mert „jutalékot a Városházán osztanak”. A kormány pedig kifizeti a 12 milliárd forintot, mihelyt a főváros aláírja az agglomerációs együttműködési megállapodásokat. Az nem derült ki, mi köze ezeknek a megállapodásoknak a tömegközlekedés támogatásához.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk