Ügyészség: Kósa Lajos hazudott, vagyis nem sértett törvényt

  • narancs.hu
  • 2021. november 25.

Belpol

Amikor arról beszélt, hogy a Belügyminisztérium vásárolta a Pegasus-kémszoftvert.

Nem igaz, hogy a Belügyminisztérium vásárolt volna Pegasus-kémszoftvert. Bár Kósa Lajos tett ilyen értelmű nyilatkozatot, nem mondott igazat. Ez tehát azt jelenti, nem követett el bűncselekményt – ezzel az indokkal utasította el a Budapesti Regionális Ügyészség a Fidesz politikusával szemben tett följelentést. 

Erről a 24.hu ír, mert az egyik följelentő – Tényi István – elküldte a lapnak a feljelentést elutasító ügyészségi határozat indoklását.

Kósa Lajost minősített adattal való visszaélés és hivatali visszaélés bűntettének gyanújával jelentették föl november elején. Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülése után ugyanis a fideszes politikus nyilatkozott újságíróknak a Pegasus-szoftverről, amellyel újságírókat és közéleti személyiségeket figyeltek meg.  Kósa igennel válaszolt egy kérdésre, amely azt firtatta, a Belügyminisztérium vette-e a kémprogramot.

Az ügyészségnek a jelek szerint hivatalos információja van arról, hogy a Belügyminisztérium nem vett Pegasus nevű szoftvert. A feljelentés elutasítása szerint ugyanis „az, hogy a Belügyminisztérium megvásárolta a Pegasus-szoftvert – a feljelentés-kiegészítés során beszerzett adatok alapján – tényszerűen nem felel meg a valóságnak, így ez a valóságnak meg nem felelő adat nem minősülhet minősített adatnak, vagyis a nyilatkozat ezen részében a minősített adattal visszaélés bűncselekményének elkövetése kizárt.”

Az ügyészség szerint nincs bizonyíték arra, hogy „a feljelentéssel érintett személy minősített adatot tett volna jogosulatlan személyek részére hozzáférhetővé”, magyarul Kósa Lajos nem sértett államtitkot, csak félrevezette a sajtót, és azt szabad.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk