Karácsony: „Akkor hát derüljön ki, hogyan kerülhetett a koronavírus-fertőzés a budapesti idősotthonokba”

  • narancs.hu
  • 2020. április 11.

Belpol

A főpolgármester titkos dokumentumokat osztott meg.

Karácsony Gergely péntek este 4 dokumentumot hozott nyilvánosságra, amivel arra reagált, hogy a kormány és Orbán Viktor a Pesti úti idősotthon fenntartójának, a fővárosnak a felelősségét hangsúlyozza, miután csütörtökön 126-an, pénteken pedig 56 gondozottat vittek el koronavírus, valamint annak gyanúja miatt.

A főpolgármester Facebook-bejegyzése szerint három hete kérték a kormány illetékeseit, a kormányhivatal vezetőjét, az egészségügyért felelős minisztert, valamint a tisztifőorvost, hogy ne küldhessenek vissza a kórházak idős embereket az otthonba negatív teszt hiányában.

A negyedik nyilvánosságra hozott dokumentum egy levél, amire hivatkozva elutasították az idősotthon vezetőjének a kérését az intézményükbe visszakerülő emberek tesztelését illetően. A fővárosi kormányhivatal vezetője írásba adta hogy szakmailag nem indokolt a beteg tesztelése, ha másik intézménybe küldik őt, mint ebben az esetben, amikor kórházból idősotthonba kerül valaki vissza.

„Több kórház jelezte, hogy csak negatív SARS-CoV-2 teszttel bíró beteget vesz át egy másik intézménytől/kórháztól. Tájékoztatom, hogy ez az eljárás szakmailag megalapozatlan. A negatív teszt csupán azt jelenti, hogy a mintavétel időpontjában nem volt kimutatható a vírus. Ez az eljárás álbiztonságot adhat, ill. fölösleges laboratóriumi vizsgálatokat, költségeket generál. Kérem, hogy a betegek átvételét/átadását ne nehezítsék meg az amúgy is járványos időszakban” – fogalmaz levelében Sára Botond kománymegbízott megbízásából Vass Csaba helyettes fővárosi és megyei tisztifőorvos.

Karácsony szerint ezért kezdte a főváros saját forrásból az idősotthonokban élő ellátottak és az ápoló személyzet tesztelését, továbbá az eredmények nyilvánosságra hozatalát. Úgy látja, ezért is fontos, hogy a kormány haladéktalanul elkezdje az ország több mint 800 idősotthonában a tesztelést.

Figyelmébe ajánljuk