Újabb gyógyszerek exportját tiltotta meg Magyarország

  • narancs.hu
  • 2020. április 11.

Belpol

Tömeges megbetegedésre készülhet a kormány.

Korábban a profonol, előtte pedig hydroxychloroquine-sulfat hatóanyagú szerek Magyarország területéről kereskedelmi tevékenység keretében történő kivitelének tilalmáról döntött az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezési-egészségügyi Intézet (OGYÉI), most pedig már antibiotikumok, és bizonyos fájdalomcsillapítók és altatók kivitelét is megtiltotta – írja a Pénzcentrum.

„Megállapítom, hogy jelen döntés I. és II. számú mellékletében felsorolt gyógyszerek Magyarországról való kivitele gyógyszerellátási zavart idézhet elő, ezért a gyógyszerek kereskedelmi forgalmazási tevékenység keretében Magyarországról történő kivitelét 2020. április 9. 18:00 órától kezdődően 6, azaz hat hónapos újkaidőtartamra megtiltom” – áll az OGYÉI határozatában, amelyben olyan szerek is szerepelnek, mint az Augmentin, Azi Sandoz, és a Fentanyl.

A gyógyszerhatóság által megjelölt szerek külföldre történő kivitele olyan ellátási zavart idézhet elő, ami akadályt jelenthet a magyar állampolgárok egészségének megóvásában, ezért a kiviteli tialalom kiadása indokolt. A lap szerint mindez erre enged következtetni, hogy Magyarország felkészül a járvány terjedésének tömeges megbetegedésének fázisára.

Figyelmébe ajánljuk