Karácsony: "Nullára szeretném csökkenteni a halálos balesetek számát a városban"

  • narancs.hu
  • 2020. április 29.

Belpol

A főpolgármester a Facebookon magyarázta el sebességkorlátozó javaslatát.

"Hosszabb távon nullára, igen nullára szeretném csökkenteni a halálos balesetek számát a városban. Hogy ez nem lehetetlen cél, azt több európai nagyváros példája mutatja" - írta Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely főpolgármester.

Karácsony a budapesti sebességhatárok csökkentéséről szóló előterjesztését magyarázta így. Sokan úgy értelmezték, hogy ez teljesen megszüntetné a 70 km/h-s zónát, és az egész városban 50, 30 és 20 km/h-s útvonalakat jelölne ki, a főpolgármester szerint azonban "nincs arról szó, hogy a városban mindenhol, minden egyes útszakaszon csökkentenénk a megengedett sebességet. A mellékelt térkép mutatja, hogy Budapest jelentős része már most is forgalomcsillapított zóna. A mi célunk ezen területek növelése ott, ahol az elmúlt években úgy alakultak át a közterek, utcák, autóutak, hogy jelenleg már csak balesetveszélyesen lehet nagyobb sebességgel autózni."

Először "tíz kerületben és például a fővárosi fenntartású rakparton mintaprojekteket indítunk, láthatóvá, kézzelfoghatóvá tesszük, mire is gondolunk, amikor élhető Budapestről beszélünk. Ezeket a mintaprojekteket aztán megvitatjuk a budapestiekkel, az ő véleményük alapján hozunk döntéseket."

Bár a javaslatról az egyeztetések még a járvány előtt kezdődtek, Karácsony Gergely szerint a járvány is rávilágít arra, hogy "az emberek okkal és joggal szeretnék elkerülni a túlzsúfoltságot, teret kell biztosítani a biztonságos távolság megtartására, reagálni kell a biciklis és a gyalogos közlekedés iránt megnövekedett igényekre."

Figyelmébe ajánljuk