Megbüntette a Médiatanács az ATV-t Niedermüller Péter elhíresült mondata miatt

  • narancs.hu
  • 2020. április 29.

Belpol

Szerintük Niedermüller kirekesztő volt a fehér bőrszínű, keresztény, heteroszexuális emberek közössége vonatkozásában.

Százezer forintos bírságot szabott ki a Médiatanács az ATV szolgáltatójára és közlemény közzétételére kötelezte, miután megvizsgálta A nap híre című műsora januári adását, amelyben Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester a fehér bőrszínű, keresztény, heteroszexuális emberek közösségére tett megbélyegző kijelentést - közölte az NMHH.

Az eljárásban a testület megállapította, hogy az elhangzott kifejezések kirekesztő tartalmúak voltak, melyeket a műsorvezető mint a médiaszolgáltató képviselője nem utasított el, azokat ellenvéleményével nem ellenpontozta. Mindezek miatt a Médiatanács a bírság megfizetésén túl a Magyar ATV-t az alábbi közlemény beolvasására kötelezte:

„A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa megállapította, hogy a Médiaszolgáltató a Magyar ATV csatornán 2020. január 23-án sugárzott A nap híre című műsorszámában megsértette a kirekesztésre alkalmas médiatartalmak közzétételét tiltó törvényi rendelkezést azáltal, hogy a műsorvezető a műsorszám vendégétől a fehér bőrszínű, keresztény, heteroszexuális emberek közössége vonatkozásában elhangzott általánosító, megbélyegző kijelentést nem moderálta, azt nem utasította el.”

A döntéssel szemben a médiaszolgáltató jogorvoslattal élhet bíróság előtt.

Niedermüller szó szerint a következőket mondta az elhíresült adásban: "hogyha megnézzük azt, hogy mi marad, ha lehántod ezeket a gyűlölet valamiket, ugye fölsoroltuk: a nem magyarok, a mások, a migránsok, a romák, a nem tudom én mik, akkor ott marad egy rémisztő képződmény középen: ezek a fehér, keresztény, heretoszexuális férfiak – meg azért nők is vannak közöttük. Ez a családelképzelés. Ez azért borzalmas, mert ha megnézzük, hogy a világon mindenütt az úgynevezett fehér nacionalisták miből állnak össze: ebből – mondom csöndesen nektek."

Bár a DK-s polgármester az adás után egyértelművé tette, hogy szavai nem a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak, hanem a kormány kirekesztő családpolitikája ellen irányultak, Fidesz-közeli szervezetek tüntetést is szerveztek a hivatala elé.

Figyelmébe ajánljuk