Karácsony: Orbán Viktor helyezze hatályon kívül a Fudan-törvényt!

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 27.

Belpol

A főpolgármester szerint nagyon egyszerű megoldani az atlétikai vb ügyét. Csak a kormánynak be kellene tartania az ígéretét hozzá.

"Az Orbán-kormány az, amelyik megszegi adott szavát, sunyi módon felrúgja a megkötött megállapodásokat és semmibe veszi a Fővárosi Közgyűlés határozatát és a budapestiek akaratát. Itt az ideje világossá tenni Orbán Viktornak és kormányának: ennek itt a vége!" - írja hosszú posztban Karácsony Gergely a közösségi oldalán, miután tegnap bejelentette, hogy ha nincs Diákváros, nem lesz atlétikai vb sem. A főpolgármester azt javasolta a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy vonják vissza az atlétikai vb megrendezésének támogatását.

Karácsony azt írja, ő nem tesz mást, csak amit ígért: "amiről szóltam előre és ami főpolgármesterként a kötelességem. Állom a szavam és betartom a megállapodásokat."

Ahogy az várható volt, elszabadultak a vélemények és az értelmezési kísérletek a tegnapi bejelentésem kapcsán: ha a...

Posted by Karácsony Gergely on Friday, August 27, 2021

Emlékeztet, hogy a Fővárosi Közgyűlés egyhangú szavazással meghozott 1090/2019.(11.27.) számú határozatában feltételek teljesülése esetén támogatta a 2023. évi atlétikai világbajnokság budapesti megrendezését. A feltételek között szerepelt a Budapest Diákváros Program megvalósításának elindulása. "A kormányhatározat egyértelmű tartalommal és területi lehatárolással fogadta el a Budapesti Diákváros Programot. Ehhez képest jelentette be a kormány egyik minisztere ez év elején, hogy a területen magyar közpénzből egy kínai elitegyetem campusa épülne meg" -írja a főpolgármester.

Leszögezi:

"Mint nyilvánvaló, ez a megállapodás megszegése, ami nem maradhat következmények nélkül. A helyzet megoldása amúgy pofonegyszerű: Orbán Viktor egymondatos törvényjavaslattal helyezze hatályon kívül a Fudan-törvényt." 

 Karácsony hozzáteszi, tévedés azt hinni vagy azt sugallni, hogy az atlétika vb ügyében Budapestnek ne lenne hatásköre, elmondása szerint ugyanis ő maga egyeztetett még másfél évvel ezelőtt Sebastian Coe-val, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökével arról, hogy Budapest jóváhagyása a kormánnyal való megállapodás betartásán múlik. "Sebastian Coe ezt tudomásul vette, és kérte, ha változás van, szóljak neki. Amennyiben tehát a kormány továbbra is el akarja lehetetleníteni a Diákvárost, akkor újra felhívom Sebastian Coe-t" - írja.

Elmondja azt is, hogy a stadion megépülése a vébétől független: ha csak amiatt lesz kész, hogy "legalább 90 évig szolgálja a budapestiek tömegsportját, pihenését", az is jó, és így legalább olcsóbb is lesz, mert a beruházást pont a vébé 9 nap drágítja meg, amelynek "nyilvánvaló haszonélvezője a kivitelező Mészáros Lőrinc."

"Szerintem nem nagy baj, ha ő ebből most nem szakít annyit. Vagyis ha a kormány nem tágít, akkor a beruházás olcsóbb lesz, és eredeti funkciójának megfelelően fogja szolgálni a budapestieket" - teszi hozzá Karácsony.

 Mindeközben az Innovációs és Technológiai Minisztérium napközben bejelentette, benyújtották a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány bejegyzési kérelmét. Az alapítvány elnöke Palkovics László lesz.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk