ITM: Benyújtották a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány bejegyzési kérelmét

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. augusztus 27.

Belpol

Azt írják, az alapítvány feladata az előkészítés, a hatástanulmányok és tervek elkészítése lesz. Ezután pedig majd népszavazás dönt a Fudan megépítéséről. 

Miközben Karácsony Gergely azt javasolja a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy vonják vissza az atlétikai vb megrendezésének támogatását, mivel a kormány nem tartotta be az ígéretét a Diákvárosra vonatkozóan és még most sem vonta vissza a helyette megépíteni kívánt kínai Fudan Egyetemnek szánt vagyonról szóló törvényt, addig az Innovációs és Technológiai Minisztérium ma bejelentette:

Benyújtották a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány bejegyzési kérelmét.

A közlemény szerint kormány célja "a hazai felsőoktatás versenyképességének erősítése", és épp ezért "a magyar fiatalok korszerű képzése érdekében Budapestre hozná a világ 31. legjobb egyetemét".

Az Országgyűlés döntésének megfelelően ezért közérdekű vagyonkezelő alapítványt hoznak létre az egyetem létesítésének támogatására. Az alapítvány feladata az előkészítés, a hatástanulmányok és tervek elkészítése lesz. A közleményben azt írják:

Ez után az egyetem megépítéséről népszavazás fog dönteni.

Kiemelik, az alapítvány bejegyzésének folyamata a kérelem benyújtásával megkezdődött. A beruházás előkészítését a Palkovics László kormánybiztos vezetésével felálló öttagú kuratórium vezényelheti le.

Palkovics László így a Budapest Diákváros megvalósításáért, valamint a Fudan Egyetem részvételével alapítandó magyarországi felsőoktatási intézmény működési környezete kialakításáért felelős kormánybiztos is lesz.

A Palkovics vezette testület tagjai lesznek még:

  • Szilas Cecília, korábbi pekingi nagykövet, majd helyettes államtitkár,
  • jelenleg miniszterelnöki főtanácsadó,
  • Horváth Levente, a Magyar Nemzeti Bank elnöki főtanácsadója,
  • Kovácsics Iván miniszteri tanácsadó
  • és P. Szabó Sándor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kína-tanulmányok Tanszék tanszékvezetője.

A kormány 2022 végéig beszámol az Országgyűlésnek a Fudan Hungary Egyetem előkészítéséről és a várható költségekről. A megvalósításról a részletes tervek ismeretében, az érintettek véleményének kikérése után születhet majd döntés - teszik hozzá.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk