Ki engedélyezte Orbánéknak az oszlopbontást?

Belpol

A főváros tulajdonát vették semmibe, amikor gyalogosokat védő oszlopokat vettek ki az Astoriánál, hogy Orbán Viktor a járdán parkolhasson, amíg hajat vágat. A Miniszterelnökség, a Főpolgármesteri Hivatal, a közutakat kezelő önkormányzati cég is hallgat arról, volt-e erre engedélye Orbánéknak.
Karódból húzok

Karódból húzok

Fotó: MTI

Amikor a miniszterelnök gépkocsija a járdán áll, amíg Orbán Viktor a haját vágatja a Belvárosban, az a közlekedési jogszabályokon túl – parkolni akkor lehet járdán, ha ezt KRESZ-tábla engedélyezi – a Fővárosi Önkormányzat tulajdonjogát, önrendelkezését is sérti. Az Orbán használta kisbusz az Astoriánál szokott a járdán várakozni a Kossuth Lajos utca 17. előtt, ahol a kormányfő hajszobrásza dolgozik. A 444.hu által publikált fotón jól kivehető, hogy a gyalogosokat védő parkolásgátló oszlopok se akadályozzák ebben Orbánt és kíséretét, mivel ott éppen hiányoznak. A portálnak azt mondták az ott lakók, korábban ott is voltak, és azért vették ki, mert útban voltak – így viszont fel tud hajtani a járdára az OVi-busz.

A magyarországi önkormányzatokról szóló törvény a Fővárosi Önkormányzat feladatául szabja a kiemelt forgalmú vagy országos közúti közlekedésben fontos szerepet játszó főútvonalak, sugár- és gyűrűirányú közutak, kiemelt tömegközlekedési csomópontok, kiemelt közparkok és közterek kezelését, fejlesztését, üzemeltetését, valamint e területeken a közterület-felügyelet működtetését, a forgalomtechnikai kezelői és üzemeltetői feladatok ellátását, szervezését. Idetartoznak a Kossuth Lajos utca közforgalmú részei, a közút és a járda is, amelyek a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában vannak.

A Fővárosi Önkormányzat a közútkezeléssel, fenntartással, üzemeltetéssel kapcsolatos feladatokat a tulajdonában lévő Budapesti Közlekedési Központ Zrt.-hez (BKK) tartozó BKK Közút Zrt.-re bízta. A BKK Közút (vezérigazgatója a hajdan a Dávid Ibolyával szemben az MDF elnöki székéért bejelentkező Almássy Kornél, az UD-botrány egyik figurája), a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt. utódja látja el a fővárosi utak, hidak, műtárgyak, a forgalomtechnikai létesítmények, valamint a nem fővárosi tulajdonú, de a közösségi közlekedés által igénybe vett utak üzemeltetési és fenntartási feladatait. Az ő dolga az „úttartozékok létesítése és fenntartása”, például a parkolásgátló oszlopok telepítése és pótlása.

A magyarnarancs.hu több kérdést is feltett a BKK-nak, illetve a tulajdonos Fővárosi Önkormányzatnak, hogy megtudja, ki vagy mely szervezet kezdeményezte, hagyta jóvá és kivitelezte a Kossuth Lajos utca 17. szám előtti parkolásgátló oszlopok eltávolítását. Sem a Vitézy Dávid vezette BKK, sem Tarlós István főpolgármester hivatala nem válaszolt. A Miniszterelnökségnél ugyancsak hiába tudakoltuk, hogy Orbán hivatala vagy más kormányzati szerv kezdeményezte-e a Demszky-karók eltávolítását. Arra sem kaptunk választ, mikor fogják a gyalogosokat védő oszlopokat visszahelyezni a járdára. Okkal feltételezhető, hogy a BKK Közútnak tudomása lehet a hiányukról, hiszen a cég folyamatosan ellenőrzi a fővárosi utak, műtárgyak, forgalomtechnikai eszközök állapotát.

Tarlós 2009-ben Orbán Viktorral együtt mutatta be a Nemzet Fővárosa című főpolgármester-jelölti programját. Ebben az olvasható, hogy a közösségi, közúti, kerékpáros és gyalogos közlekedés folyamatosságát és biztonságát forgalomtechnikai beavatkozások sorával, P+R parkolórendszer széles körű kialakításával fogja javítani. A főpolgármester tehát elkötelezett a gyalogosok védelmében. Éppen ezért nem érthető, miért tűri a gyalogosok érdekeit sértő oszlopbontást.

Amennyiben a hivatalos válaszok beérkeznek, cikkünket természetesen frissítjük.

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.

Választhat szegény

„Köszönöm, hogy Önökkel tölthettem egy napot!” – írta tavaly februári Facebook-bejegyzésében Novák Katalin, amikor látogatást tett Tiszabőn, a legszegényebbek közé sorolt falvak egyikében.

Akire rámondják

Magyar Péter feljelenti Orbán Viktort – lelke rajta, a jobboldalon mindig is nagy becsben tartották az ország hagyományait, az ilyesminek tényleg van itt csőstül (ti. hagyománya). Amíg viszont tövig rágjuk a körmünket, hogy a tisztelt hatóságok hazavágják-e a miniszterelnököt az aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásaiért, a feljelentés tartalmi része módot ad mindannyiunknak egy pillantást vetni jelen közállapotainkra. Továbbá a jövő kecsegtető ígéreteire is.

Muszkavezetők

Múlt hétfőn egy pilisi lakossági fóruma után a 444 újságírója megkérdezte Szijjártó Péter külügyminisztert, hogyan hatolhattak be az orosz állam támogatta hekkerek – egyszerűbben: az orosz titkosszolgálatok – a Külügy­minisztérium informatikai rendszerébe. Az érdeklődés közvetlen oka az volt, hogy nem sokkal előtte Orbán Viktor kijelentette, mind technikai, mind humán szempontból Magyarországnak van a legjobb nemzetbiztonsági rendszere.

Lövés a lőporos hordón

Május 15-én Handlovában (Nyitrabánya) egy merénylő, bizonyos Juraj Cintula lövéseket adott le Robert Ficóra. Ezek közül legalább egy olyan súlyosnak bizonyult, hogy napokig miniszterelnöke életéért kellett szorítania Szlovákiának. A tettest a helyszínen elfogták, a besztercebányai kórházban kezelt kormányfő a hírek szerint túl van a közvetlen életveszélyen. Szlovákián a merénylet után politikai káosz lett úrrá.

Könnyű kézzel

A Fővárosi Törvényszék mintegy öt éven át zajló tárgyalássorozat után 2024. február 8-án hirdetett első fokon ítéletet a negyed évszázada történt Fenyő-gyilkosság ügyében. Gyárfás Tamás „bűnsegédként” hét év fegyházbüntetést kapott.