Kisgömböc: bővül Nagy Márton miniszter feladatköre

  • narancs.hu
  • 2023. december 23.

Belpol

Új nevet kap a gazdasági tárca, de ami fontosabb, feladatot von el több minisztériumtól is.

A pénteken megjelent Magyar Közlöny részletezi a korábban már meglengetett kormányátalakítást. Ezek szerint Nagy Márton minisztériuma egyre inkább egy kisbömböcre hasonlít. Talán nem ez a legfontosabb, de változik a tárca neve: gazdaságfejlesztési helyett a nemzetgazdasági jelzőt kapja, így lesz Nemzetgazdasági Minisztérium, vagyis NGM. Még a Nagy előtti időszakban a hasonló nevű minisztériumot Varga Mihály vezette, amikor nem volt önálló pénzügyi kabinet. Ez megmarad, de Varga feladatkörei szűkülnek, illetve lesz átfedés a két minisztérium között. 

Az NGM új feladatai közé tartozik a turizmus és a vendéglátás, ezeket eddig a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelte; az űriparfejlesztés és a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásának ügye, ezeket a Szijjártó Péter által vezetett Külgazdasági és Külügyminisztériumtól kapja meg a tárca; valamint a kereskedelem felügyelete, amely eddig a Nagy István által vezetett Agrárminisztériumhoz tartozott – írja a Portfolio.

Valamennyire a pénzügyi tárca felségvizeire is beevez Nagy Márton azzal, hogy a minisztériuma a jövőben markrogazdasági elemzéseket és előrejelzéseket is készít, ezek a kormány gazdaságpolititáját támogatja majd. Erre már ember is lesz, hiszen a közlöny egyik határozata szerint Suppan Gergely 2024. január 8. hatállyal a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára lesz, MInden bizonnyal ő lesz a makrogazdasági elemzések tudora, hiszen a szakember idén októberig a Magyar Bankholding vezető elemzője volt, azt megelőzően pedig a Takarékbankot erősítette. 

Az NGM a honvédelmi tárca határvidékén is feltűnik azzal, hogy a jövőben a védelmi ipari beszállító-fejlesztési program fenntartásáért fog felelni. A feladatra a Focus Ventures Befektetési Alapkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaságot jelöli ki, a cég a védelmi ipari beszállító-fejlesztési program fenntartásában és finanszírozásában fog közreműködni, valamint forráskezelési és közvetítői feladatok lát majd el. Eddig a Focus Ventures a hovédelmi tárca alá tartozott, jövőre Nagy Márton lesz a felelős.

Nem csak Nagy Márton játszótere bővült, kapott egy kis pluszt Navracsis Tibor is. Eddig területfejlesztési miniszter volt, jövőre már közigagzatási és területfejlesztési lesz, feladatköre így ki fog bővülni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.