Mégsem lesz állami diagnosztikai laborhálózat

  • narancs.hu
  • 2023. december 23.

Belpol

A kormány határozatban vonta vissza a laborhálózat kialakításáról szóló korábbi döntést.

Péntek este jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amely a nemzeti orvoslaboratóriumi diagnosztikai laborhálózat kialakításának visszavonásáról szól. A kormány tavaly novemberben határozta el a hálózat felállítását. A Portfolio szerint a kurta kormányhatározat arra utal, hogy talán mégsem államosítja a kormány a labortevékenységeket. Ezt erősíti az a szintén pénteki kormányrendelet, amely szerint a Nemzeti Orvoslaboratóriumi Diagnosztikai Nonprofit Kft. az év végével megszűnik, feladatait pedig az Országos Kórházi Főigazgatóság veszi át.

 

A kormány eddig több mint egymilliárd forintot költött arra, hogy létrehozzon egy nemzeti laborcéget. A HVG néhány hete már megpendítette a tervek módosulását, bár akkor még nem a dózerolás, csak a tervek átalakítása volt napirenden. Egyelőre a megyei irányító kórházak gyűjtik adatokat az alájuk tartozó intézmények laborkapacitásáról. Az eredeti tervek szerint az állami laborhálózat öt régióközponttal működött volna, az orvosi egyetemek klinikái és az egyházi kórházak laborszolgáltatásainak kihagyásával.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk