Klímaproblémák miatt vizes ruhával hűtötték műtét közben a gyereket egy pécsi kórházban

  • narancs.hu
  • 2019. július 13.

Belpol

Több vidéki kórház műtőjében 30 fok feletti hőmérsékletben műtenek.

A Pécsi Tudományegyetem gyermekklinikáján Klímaproblémák miatt jeges ruhával hűtötték a gyerekeket az életmentő műtétek közben, írja a Magyar Hang egy olvasói beszámolóra hivatkozva. A szülő levele szerint a dolgozók évek óta panaszkodnak az elégtelen klimatizálásra, levegőcserére, de panaszaik ellenére sem történt semmi.

Beszámolója szerint az orvosok csak életmentő műtéteket hajtottak végre, azokat is úgy, hogy vizes ruhával hűtötték a gyerekeket, róluk pedig folyamatosan törölték a verejtéket.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja ugyanakkor azt állítja: egy hónapja átmeneti üzemzavar történt, de ez egyszeri alkalom volt. „A gyermekklinika sebészeti műtőjében egy hónappal ezelőtt, június 12-én, rövid időre meghibásodott a légkezelő berendezés, amit még aznap délutánra sikerült a szakembereknek megjavítania, így egyetlen sürgős műtétet sem kellett elhalasztani. Fontos hangsúlyozni, hogy sürgős műtétet egyébként sem halaszt el semmilyen esetben a klinika, legfeljebb másik épület műtőjébe irányít át. A klinika sebészeti műtőjének légkondicionáló berendezéseit azóta, június második felében jóval modernebb, új eszközökre cseréltette a Pécsi Tudományegyetem, így a június közepén jelentkezett probléma nem ismétlődhet meg. A klinika nem sürgős, halasztható műtéteit június 12-én valóban átütemezték, de úgy, hogy legkésőbb nyár végéig valamennyi betervezett műtétre sor kerüljön” — írták.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

 

A cikk szerint gondok vannak az ajkai Magyar Imre Kórházban is, ahol szintén a központi klíma elégtelen működése miatt a műtőkben 30 fok felé kúszik a hőmérséklet. Itt úgynevezett split klímákkal hűtik a levegőt.

A Narancs is megírta július 8-án, hogy a fővárosban is problémák vannak: a Jahn Ferenc Dél-pesti és a Szent Imre Kórház után a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi kórházáról derült ki, hogy több műtőben is elromlott a légkondicionáló, van ahol mobil klímákkal javítanak a helyzeten.

A Magyar Hang kérdéseire a Nemzeti Népegészségügyi Központ nem válaszolt, a lap szerint azért, mert a hírzárlatról a legmagasabb szinten döntöttek.

Figyelmébe ajánljuk