Mobilklímákkal hajtják a szelet a fővárosi műtőkben

  • narancs.hu
  • 2019. július 8.

Belpol

Sorra mondják fel a szolgálatot a klímák a budapesti kórházakban.

A Jahn Ferenc Dél-pesti és a Szent Imre Kórház után a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi kórházáról derült ki, hogy több műtőben is elromlott a légkondicionáló - írja az Index.

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban több éve rossz már a légkondi, nyáron eddig is mindenkiről folyt az izzadság műtét közben. Aztán a rendszer három héttel ezelőtt végleg feladta. A probléma orvoslására mobilklímákat hozattak, így a 6 műtőből végül hármat sikerült elindítani. De így is le kellett mondani hat műtétet. A lemondott beavatkozásokat a kötöző helyiségben bonyolítják le, de ezért az eredetileg ide kiírt altatás nélküli kisműtéteket kellett törölni. A kórház a lapnak azt írta, hogy nem maradt el sürgős műtét, átszervezéssel oldották meg a többi beavatkozást.

Három hete a budai Szent Imre kórházban az aneszteziológus javasolta a kiírt műtét elhalasztását, mivel 16 fok helyett 30 fokban kellett volna műteni. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ nem is válaszolt a kérdésekre. Holott ez nem kényelmi kérdés.

A műtétek egyik legnagyobb veszélye a fertőzés, így a beavatkozás során mindent meg kell tenni, hogy ennek a valószínűsége csökkenjen. Ehhez hozzátartozik a helyiség hűtése is, ugyanis a hűvös levegőben és az alacsony páratartalom mellett kisebb a kockázat is. Ha meleg van, és az orvosok izzadnak, az több problémát okozhat: az orvosok verejtéke is szennyeződésnek számít, másrészt elvonhatja a műtétet végző sebész figyelmét. Van akinek ólommellényt kell viselnie a műtét közben az amúgy is hőt sugárzó műtőlámpák alatt. A Semmelweis-klinikán például a meghibásodott klíma miatt több mint 30 fokban műtöttek.

Jellemző szükségmegoldás, hogy mobilklímákat állítanak be, csakhogy a műtőkben a megfelelő levegőt steril klímaberendezéssel kell biztosítani. A mobilklímákban lévő szennyeződések ugyanis tovább növelik a fertőzésveszélyt. Holott a kórházi fertőzések tekintetében Magyarország enélkül is igen rosszul áll.

A Semmelweis Egyetem szerdai közleményében egyébként azt írta, hogy nincsenek súlyos gondok a műtők hűtésével, még akkor sem, ha a léghűtő-berendezés amúgy tényleg nem működik. De azért vesznek új klímát, mert a jelenlegi rendszert 35 fokos külső hőmérsékletre tervezték.

Figyelmébe ajánljuk