Költözz falura!

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. július 24.

Belpol

Több állami támogatást kap majd, aki falun építkezik.

Növekedni fog a jövőben a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) összege az ötezer főnél kisebb településeken. Sőt, a kormány a falusi használt ingatlanok esetében is jelentős növelést tervez – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden, a Magyar falvak program indulásának bejelentésekor.

A kabinet ugyanis azt szeretné, ha a falusi létforma népszerűvé válna, és a vidéki életforma választása nem jelentené az életszínvonal csökkenését.

Ugyanakkor azt is szeretné a kormány, ha a magyar vidék összképe nem változna, így jelentős kedvezmény jár majd a tájegységbe illeszkedő építkezések után. Azt, hogy mi számít tájba illőnek, nem fejtette ki. De még ebben a parlamenti ciklusban program indul a vidéki kultúra fejlesztésére, játszóterek, sportpályák kialakítására.

Gulyás szerint „ha minden jól alakul”, a költségvetési tartalék jelentős részét a Magyar falvak programra fordíthatják jövőre.

A kormány ezzel a Modern városok program mintájára elindítja falufejlesztő pénznyelő programját is. A mintegy 3500 milliárd forintot kitevő Modern városok program több mint 250 projektet tartalmaz, amelyeket a kormánnyal leszerződött 23 megyei jogú városban valósítanak meg. Az indulás óta több mint 760 milliárd forintot fizetett ki a kormány a már elkezdődött 155 projektre.

 

 

Figyelmébe ajánljuk