Törvény tiltaná a műanyag szatyrokat

  • narancs. hu
  • 2018. július 24.

Belpol

2020-tól betiltatná a műanyag szatyrokat az LMP.

A nemzetközi példákat követve, tekintettel eme könnyen helyettesíthető termékek használatából eredő jelentős természeti kárra, rövid időn belül teljes körűen betiltatná a műanyag bevásárló-reklám táskák magyarországi előállítását és forgalmazását az LMP. A párt hat képviselője már be is nyújtotta az ehhez szükséges törvénymódosítást.

A javaslat a természetvédelmi törvénybe helyezi el az érintett termékek előállítását és forgalmazását tiltó rendelkezést, nem változtatva a termékkörnek az eddig a környezetvédelmi termékdíj rendszerében alkalmazott definícióján.

A törvénymódosítás ugyanakkor értelemszerűen hatályon kívül helyezi a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi szabályozást. Ez természetesen a módosítás hatálybalépését megelőzően még jogszerűen forgalmazott termékek után fennálló közteher megfizetésére vonatkozó kötelezettséget nem érinti.

Az LMP ezzel lehetőséget adott a kormánynak, hogy teljesítsék a Greenpeace korábbi követelését. A környezetvédelmi szervezet ugyanis alig egy hónapja petícióban szólította fel a kormányt, hogy 2020. január 1-től tiltsa be Magyarországon az egyszer használatos, eldobható műanyag szatyrok forgalmazását, hogy így csökkentsék a világméretű műanyagszennyezést.

A szervezet korábbi közleményében azzal indokolta kérését, hogy a műanyagszemét globálisan hatalmas környezeti pusztítást okoz, de a legfrissebb kutatások szerint a hazai folyók, a Duna és a Tisza is mikroműanyag részecskékkel szennyezettek.

A műanyagszennyezés a bolygó minden pontján érzékelhető. A Karib-tengert beborító szemétről a napokban adtak közre riasztó fotókat.

A műanyagszennyezés emberekre gyakorolt hatása még nem ismert, az Egészségügyi Világszervezet ezért átfogó vizsgálatot indított a belénk kerülő nagy mennyiségű mikroműanyagok hatásainak tisztázására – ugyanis nemzetközi kutatások már a csapvízben és a palackozott ásványvizekben is kimutattak műanyag darabokat.

A műanyag szatyrok betiltása nem új gondolat, már több ország vezetése döntött erről. Románia 2019. január elsejével betiltja az egyszer használatos műanyag zacskók forgalmazását, India 2022-től rendelt el tilalmat az egyszer használatos műanyag termékekre, Franciaországban évek óta érvényben van a tilalom.

 

 

Neked ajánljuk