Gulyás a Kormányinfón: A budapestiek is mehetnek vidékre

  • narancs.hu
  • 2020. május 7.

Belpol

Itt egy új bejelentés is: automatikusan hosszabbítják a bérleti szerződéseket, senkit nem lehet a bérleményéből a veszélyhelyzet alatt kitenni.

"Ez a védekezés 57. napja. Hétfőn a védekezés második szakaszába léptünk" – mondta Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette a koronavírus-járvány aktuális adatait, elmondta, hogy 1240 aktív fertőzött van Budapesten és Pest megyében, 726 pedig vidéken. 301 ember halt meg eddig Budapesten és Pest megyében, míg Pest megyén kívül 82. 39 új megbetegedést regisztráltak az elmúlt 24 órában, és újabb 10 ember hunyt el.

A fertőzés terjedése lassult, az elmúlt egy nap adata az egyik legjobb adat – emelte ki Gulyás. Az új fertőzöttek száma fokozatosan csökken, de a területi különbségek még mindig megmutatkoznak. Ezért mindenkit arra kért, továbbra is tartsák be az érvényes kijárási vagy korlátozó szabályokat.

Mint azt a miniszter közölte, Fürjes Balázs arról állapodott meg az érintettekkel, hogy május-júniusban összehívják a Fővárosi Fejlesztések Tanácsát. Gulyás szerint maga is több városvezetővel egyeztetett. Ugyanakkor meglepte Karácsony Gergely kritikája, miszerint halogatja a kormány a fővárosi élet újraindítását. A miniszter szerint állnak a főpolgármester rendelkezésére, készek bármiről egyeztetni. Gulyás azt mondta, a kormány tárgyalni szeretne arról, hogy milyen formában és milyen határidővel indítsák újra az életet Budapesten is.

A budapestiek utazásával kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, a hatályos rendeletben meghatározták, mikor hagyhatja el valaki az ingatlanját, és ha elhagyha azt, akkor vidékre is mehet. "Nincs lezárás Budapesten és Pest megyében." Hétvégén Szentkirályi Alexandra még egészen mást állított, de az elmúlt napokban az az operatív törzs sajtótájékoztatóján is más hangzott el.

Gulyás közlése szerint a kormány átnézte a gazdaságvédelmi akciótervet. A támogatási program elindult, 3 ezer vállalat, 44 ezer munkahely megtartására vállaltak garanciát. Mert "a munkahelyek megtartása a legfontosabb. A kormány állja a szavát, hogy annyi munkahely lesz, amennyit a vírus tönkretesz." A miniszter tájékoztatása szerint emelik a közfoglalkoztatottak keretszámát, átképzést biztosítanak, amit az állam finanszíroz, valamint megemelik a szerződéses honvédek számát. Szeretnék, ha az új lehetőségek gyorsan új munkahelyet teremtenének. A cél az, hogy a munkaerőpiaci igényeket gyorsan ki lehessen elégíteni.

Újabb rendeletek is megjelentek, ezek egyike szerint például a bérleti jogviszony a veszélyhelyzet végéig automatikusan meghosszabbodik az állami vagy önkormányzati bérlemény esetén akkor is, ha magánszeméllyel kötötték a szerződést. Vagyis állami vagy önkormányzati bérlakásból nem lehet a veszélyhelyzet idején senkit utcára tenni.

Gulyás a tájékoztató végén a székely autonómiatörekvésről, forráselosztásról beszélt, amelynek az aláírásgyűjtése ma éjfélkor zárul. "A kezdeményezést a kormány is támogatja. Akinek a magyar nemzet ügye és a határon túli magyarok fontosak, írják alá a nemzeti régiók megerősítését szolgáló kezdeményezést."

Gulyás Gergely újságírói kérdésre elmondta, úgy tudja, 97 éves az a legidősebb beteg, aki felgyógyult a kroonavírusból. Őt a Szent János Kórházban ápolták, a beteg Gulyás választókerületében él, onnan tudja.

Arra a kérdésre, meddig tart a veszélyhelyzet, Gulyás azt mondta, hogy erről az országgyűlés dönthet. Szerinte amíg rendkívüli eszközröke szükség van, fenn kell tartani a veszélyhelyzetet. A kormány olyan döntéseket is hozhat most, amilyeneket normál esetben nem, például a kijárási korlátozást is csak így lehet előírni. "Amíg az intézkedéseket fenn kell tartani, addig a rendkívüli jogrendet is fenn kell tartani."

A közérdekű adatigénylés határidejének meghosszabbításáról szólva Gulyás csak annyit mondott, szomorú amiatt, hogy sokan kértek kórházaktól közérdekű adatokat, miközben ők megfeszítetten küzdenek a járvány ellen.

Arról, hogy az Alaptörvény mely rendelkezésével ellentétes az Isztambuli Egyezmény, Gulyás azt mondta, 2017-ben is ugyanazt mondta, mint most: minden intézkedéssel egyetért, ami a nők testi és lelki épségét garatnálja, a magyar jogrendszerben ezek az intézkedések megvannak, egy részük szigorúbb is, mint amit az egyezmény megkíván. A szöveg genderszemléletével nem ért egyet, a bevándorlásról szólva is olyasmi benne, amivel nem tud azonosulni. Szerinte rosszindulatú azt híresztelni, hogy az elutasításnak bármi köze lenne a nőkkel szembeni erőszak elleni fellépés elutasításához. "Egy liberális, genderszemlélet nem honosodhat meg, míg a Fidesz van kormányon."

A Freedom House legfrissebb jelentését a miniszter elintézte annyival, hogy kár túlzott komolyságot tulajdonítani neki. Szerinte a szervezet is kezd átcsúszni a politikai aktorok közé. Úgy látja, az ellenzék oldalán vesz részt a politikai küzdelemben. "Onnan tudni, hogy demokrácia van, hogy bárki kiálthat szabadon diktatúrát."

Figyelmébe ajánljuk