Freedom House: Magyarország átcsúszott a hibrid rezsimek közé

  • narancs.hu
  • 2020. május 6.

Belpol

A legutóbbi jelentéshez képest is romlott az ország helyzete.

Magyarország 2019-ben átcsúszott a félig szilárd demokráciák sorából a hibrid rezsimek közé - ezt állapítja meg a Freedom House friss jelentése, ami a Nations in Transit címmel jelent meg. A riportban a posztszovjet térség és az egykori keleti blokk államait vizsgálják és azt nézik meg, mennyire érvényesülnek a demokrácia alapelvei.

"A hibrid rezsimekben tartanak ugyan választásokat, de törékenyek a demokratikus intézmények, és alapvető kihívások elé állítják a politikai és polgári szabadságjogokat" - írják és hozzáteszik, ide tartozik a Balkán egy része, Ukrajna, Moldova, Grúzia és Magyarország is.

Előttünk áll a V4-ek többi országa: Csehország és Szlovákia a szilárd, Lengyelország a félig szilárd demokráciák közé tartozik. Utóbbi kategóriába sorolják továbbá Horvátországot, Romániát és Bulgáriát is. Mögöttünk van például Örményország, ami félig szilárd autoriter államnak minősül és Oroszország, ami pedig teljesen szilárd autoriter államnak.

A legutóbbi jelentésben Magyarország még a félig, 2015 előtt pedig a szilárd demokráciák közé tartozott. A térségben egyébként tíz év alatt háromszorosára nőtt a hibrid rezsimek száma, a demokráciáké pedig harmadára csökkent.

(via 444)

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.