Több mint 1 milliárd forintot von el a kormány Józsefvárostól

  • narancs.hu
  • 2020. május 7.

Belpol

Pikó András szerint ez példátlan súlyú elvonás.

A Belügyminisztérium ma reggel levélben tájékoztatta a Józsefvárosi Önkormányzatot arról, hogy a kormány 1 milliárd 125 millió forint fejlesztési támogatást von el a kerülettől, a járvány elleni védekezésre hivatkozva. „Ez a példátlan súlyú elvonás a józsefvárosi emberektől nem indokolható az ország gazdasági helyzetével - elég itt csak arra a 9 milliárd forintra utalnom, amit a kormány a veszélyhelyzet bejelentése óta sporttámogatásokra elköltött. Az elvonás egyetlen értelmezhető indoka a Fidesz mindent felülíró politikai bosszúvágya” – írta lapunknak küldött közleményében Pikó András nyolcadik kerületi polgármester.

A meghiúsult támogatás által érintett fejlesztések: 200 millió forint értékben bölcsőde- és óvodafejlesztés, 150 millió forint értékben a Horváth Mihály tér fejlesztése, 60 millió forint értékben a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika előtti parkoló fejlesztése, 95 millió forint értékben közbiztonsági fejlesztések, 620 millió forint értékben önkormányzati bérlakásfejlesztések.

„A történtek egyértelművé teszik, hogy Kocsis Máté, a kerület kormánypárti országgyűlési képviselője, aki alig néhány napja még úgy nyilatkozott, hogy mindent meg fog tenni a józsefvárosi fejlesztési pénzekért költségvetési tárgyalásai során, méltatlanná és alkalmatlanná vált a kerületi lakosok képviseletére. Ezért felszólítom Kocsis Mátét, hogy mondjon le egyéni képviselői mandátumáról és a veszélyhelyzetet követően jöjjön előrehozott választás a körzetben: aki becsapja, megvezeti és megrövidíti választóit, az nem méltó az ő bizalmukra többé” – áll Pikó közleményében.

Itt a friss Narancs!

Nyissa ki bátran! Próba, szerencse: Mire számíthatunk a járványügyi lazítások után? Matematikus, fizikus, hálózatkutató szakértők segítenek megérteni a várható kimeneteleket. Jótékonykodás vagy biznisz? Kína is csak egy kis szeretetre vágyik! A maszkdiplomáciáról és a propagandáról Luke Patey first class külpolitikai elemzőt B. Simon Krisztián kérdezte. (Spoiler: hiába.)

Figyelmébe ajánljuk