Publicus: áprilisban feljött az ellenzék

  • narancs.hu
  • 2020. május 7.

Belpol

A márciusi csökkenés után némi erőre kapott az ellenzék. Az LMP eltűnőben.

A Publicus Intézet reprezentatív felmérésben vizsgálta a pártok áprilisi támogatottságát - írja a Népszava.

Eszerint a válaszadók 49 százaléka „biztosan”, 23 százaléka „valószínűleg” elmenne szavazni, „ha most vasárnap” rendeznék az országgyűlési választást. Mint írják, az összes megkérdezett körében a DK 8 százalékon áll, az MSZP-Párbeszéd és a Jobbik 7-7 százalékon, a Momentum a bejutási küszöböt jelentő 5 százalékon. A biztos szavazóknál a DK 11 százalékot, az MSZP-Párbeszéd 9, a Jobbik 8, a Momentum 6 százalékot ért el.

Mindeközben a Fidesz toronymagasan vezet, a teljes népességben 29 százalékon, a biztos szavazók körében 40 százalékon áll.

Pulai András, a Publicus Intézet igazgatója a Népszavának azt mondta: bár továbbra is magasan vezet a Fidesz, sok más országgal szemben nálunk a válság hatására nem nőtt a kormány népszerűsége.

Pulai szerint a  járvány kitörésekor mindenki a kormányra figyelt, így márciusban az ellenzéki pártok támogatottsága jelentősen csökkent, áprilisban azonban már az ellenzék is meg tudott fogalmazni olyan üzeneteket, amelyek eljutottak az emberekhez.

Pulai megjegyzi, ideiglenesen a Momentum veszített a legtöbbet, most náluk látható a relatíve legnagyobb erősödés. Mindeközben  a 1-2 százalék körül mozgó LMP mintha megszűnt volna létezni. a szélsőjobboldali Mi Hazánknak pedig alig kimutatható a támogatottsága.

Márciusban a megkérdezettek 60 százaléka, áprilisban 59 százaléka vélekedett úgy, hogy  az országban rendben mennek a dolgok, a „teljes mértékben elégedettek” aránya 17-ről 12 százalékra csökkent.

Figyelmébe ajánljuk