Magyarország lett a német fegyverek legnagyobb felvásárlója

  • narancs.hu
  • 2019. július 12.

Belpol

2019 első felében 572 milliárd forintért vettünk tankokat és egyéb fegyvereket.

Közel 600 milliárdos fegyvervásárlásokat bonyolított a honvédség a németekkel 2019 első felében, ezzel az adott időszakban a német fegyverek legnagyobb felvásárlója lett – adta közre a Népszava.

Az 1,76 milliárd eurónyi fegyverrendelés adatait a német Gazdasági Minisztérium adataiból lehet megtudni, amelyeket Omid Nouripour, a német Zöldek külügyi szóvivője kért ki; Magyarország ugyanis szokás szerint nem ad tájékoztatást a honvédség ilyen jellegű költéseiről.

A korábbi haderőfejlesztési bejelentések alapján a cikk szerint ez az összeg a 44 Leopard 2A7+ nehéz harckocsi és 24 Panzerhaubitze 2000 (Pzh 2000) önjáró löveg beszerzését takarhatja, amelyek 2020 után állnak majd hadirendbe.

A költségek feltehetően nemcsak a hadieszközök megvásárlását, hanem teljes "csomagot" jelentenek, amely tartalmazza a kiképzést, a lőszert, a kapcsolódó felszereléseket, a szoftveres fejlesztéseket, valamint a szervizt is. Információk szerint műszaki mentő és hídvető lánctalpasok is érkeznek, amelyek akár a javításban, mentésben, vagy a földmunkákban is bevethetők.

Forrás mindenesetre van a fejlesztésre, ugyanis Németh Szilárd, szerdai bejelentése szerint 2020-ban 103 milliárd forinttal több, összesen 616 milliárd forint jut védelmi kiadásokra (ebből 216 milliárd fejlesztésekre). Ezzel egyébként – emlékeztet a Népszava – az ország még mindig távol áll a NATO által megfogalmazott céltól, miszerint a GDP két százalékát kell egy országnak saját haderejére költeni. A tavalyi számok már 1,41 százalékos részarányt jelentettek, a Zrínyi 2026 haderő-fejlesztési program célja viszont már az, hogy a következő években elérjük, sőt meghaladjuk a két százalékos határt.

Figyelmébe ajánljuk