KSH: 4125 gyereket nevelnek szivárványcsaládokban Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2024. január 10.

Belpol

Nagyot nőtt a szám pár év alatt úgy, hogy statisztikákból ráadásul sok valószínűleg ki is maradt.

Több mint háromszorosára nőtt a szivárványcsaládok száma az elmúlt években Magyarországon a népszámlálási adatok alapján – írja az rtl.hu.

A KSH adatai szerint a 2023-as népszámlálásban 10030 azonos nemű élettársi kapcsolatot vettek számba, és összesen 4125 kisgyereket nevelnek azonos nemű párok.

Népszámlálást csak tízévente tartanak, a köztes időszakban ún. mikrocenzus elkészítésével frissítik az adatokat.  A 2016-os mikrocenzusban 681 kisgyereket nevelő, azonos nemű párt írtak össze. 2022-ben pedig már 2183 azonos nemű pár nyilatkozott arról, hogy kiskorú gyereke vagy gyerekei vannak.

A KSH a családokra vonatkozó adatokat abból nyeri ki, hányan laknak egy adott háztartásban, de akik külön háztartásban élnek, vagy nem jelezték kölcsönösen az élettársi viszonyukat, azokról nincsenek ilyen információk. Emiatt a szivárványcsaládok egy része nem is jelenik meg a statisztikában.

A portál szerint a szivárványcsaládokkal foglalkozó civil szervezeteket meglepték ezek a statisztikák, bár ők is érzékelték a rendezvényeken és a megkeresésekből, hogy egyre több azonos nemű pár tervezi a gyerekvállalást. „Felnőtt egy olyan generáció, amely sokkal szabadabban gondolkodik, és ezért a gyerekvállalásra is nyitottabb, keresi a lehetőségeit” – mondta erről a Szivárványcsaládokért Alapítvány. Szerintük a magyar társadalom is elfogadóbb, mint azt gondolnánk.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.