KSH: 4125 gyereket nevelnek szivárványcsaládokban Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2024. január 10.

Belpol

Nagyot nőtt a szám pár év alatt úgy, hogy statisztikákból ráadásul sok valószínűleg ki is maradt.

Több mint háromszorosára nőtt a szivárványcsaládok száma az elmúlt években Magyarországon a népszámlálási adatok alapján – írja az rtl.hu.

A KSH adatai szerint a 2023-as népszámlálásban 10030 azonos nemű élettársi kapcsolatot vettek számba, és összesen 4125 kisgyereket nevelnek azonos nemű párok.

Népszámlálást csak tízévente tartanak, a köztes időszakban ún. mikrocenzus elkészítésével frissítik az adatokat.  A 2016-os mikrocenzusban 681 kisgyereket nevelő, azonos nemű párt írtak össze. 2022-ben pedig már 2183 azonos nemű pár nyilatkozott arról, hogy kiskorú gyereke vagy gyerekei vannak.

A KSH a családokra vonatkozó adatokat abból nyeri ki, hányan laknak egy adott háztartásban, de akik külön háztartásban élnek, vagy nem jelezték kölcsönösen az élettársi viszonyukat, azokról nincsenek ilyen információk. Emiatt a szivárványcsaládok egy része nem is jelenik meg a statisztikában.

A portál szerint a szivárványcsaládokkal foglalkozó civil szervezeteket meglepték ezek a statisztikák, bár ők is érzékelték a rendezvényeken és a megkeresésekből, hogy egyre több azonos nemű pár tervezi a gyerekvállalást. „Felnőtt egy olyan generáció, amely sokkal szabadabban gondolkodik, és ezért a gyerekvállalásra is nyitottabb, keresi a lehetőségeit” – mondta erről a Szivárványcsaládokért Alapítvány. Szerintük a magyar társadalom is elfogadóbb, mint azt gondolnánk.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk