Kulturális hírek

  • 1997. május 22.

Belpol

Duettek / A kert A MU Színházban mutatta be a Közép-Európa Táncszínház Hargitai Ákos és Nagy Zoltán koreográfiai estjét. Hargitai a Kronos Quartet, Astor Piazzolla, a Palas Orchestra és Lo´ Jo Triban zenéire komponált három romantikus kettőst a férfi-nő kapcsolatról (Fokhagymás puszi, Banán duett, Napimádók), Nagy pedig "a kert" titkaiba vezetett el a Balanescu Quartet zenéjére.
(Képünkön Rónai Aranka és László Gyula a Duettek egy részletében.)

Caspar Hauser Tzafetás Roland címszereplésével mutatta be a Stúdió K a Jacob Wassermann regénye nyomán, Lajos Sándor által írt, Fodor Tamás által rendezett profán passiót. Májusban még két alkalommal tekinthető meg, 22-én és 30-án.

Cannes: eredmények A cseresznye íze című alkotásával az iráni Abbas Kiarostami, Unagi (Angolna) című művével pedig a japán Shohei Imamura nyerte megosztva az 50. jubileumi cannes-i filmfesztivál fődíját, az Arany Pálmát. Mindkét film az öngyilkossággal foglalkozik, ami Iránban tabu témának számít - nem véletlen, hogy az utolsó pillanatig úgy tűnt, a teheráni hatóságok nem is engedik el a fesztiválra Kiarostami művét. Az 50. évforduló alkalmával adományozott díjat a 71 éves egyiptomi Youssef Chachine kapta Al Massir (A végzet) című munkájáért, a nagydíjat pedig The Sweet Hereafter című filmjéért a kanadai Atom Egoyan. A legjobb alakításokat az amerikai Sean Penn és a brit Kathy Burke nyújtotta Nick Cassavetes She´s So Lovely, illetve Gary Oldman Nil By Mouth című filmjében, a legjobb rendezésért járó díjat a hongkongi Wong Kar-Wai vehette át az ázsiai filmművészetben igen ritkán érintett témával, a homoszexualitással foglalkozó művéért (Happy Together), a legjobb forgatókönyvírónak a The Ice Storm című Ang Lee filmet jegyző James Schamus bizonyult, a legjobb rövidfilm díja Angliába ment: Tessa Sheridan: Is It The Design Of The Wrapper?. Az Isabelle Adjani vezette zsűri díját a francia Manuel Poirier Westernje nyerte, s még két rövidfilmet is kitüntettek: Lieven Debrauwer: Leonie (Belgium), Emmanuelle Bercot: Les Vacances (Franciaország).

KVB: INPUT A KVB TV I. című munkájával a Közgáz Vizuális Brigád és személy szerint Pálos György és Czabán György képviseli Magyarországot május 18-24. között a franciaországi Nantes-ban, az INPUT (International Public Television) vetítésekkel egybekötött konferenciáján, ahol a világ legjelentősebb közszolgálati televíziói számára dolgozó szakemberek és alkotók találkoznak egymással. Az idei INPUT rendezői különleges figyelmet fordítanak a televízióról mint médiáról szóló produkcióknak - ilyen a KVB munkája is.

Múzeumalapítás, múzeumbezárás Júniusban a Tennessee állambeli Memphisben megnyílik a város rabszolgaság korabeli történelmét bemutató múzeum, amely egyúttal tisztelgés is lesz Jacob Burkle emléke előtt: az 1874-ben elhunyt német bevándorló most újjáépített háza mindig nyitva állt a szökésben lévő rabszolgák számára.

A hollandiai Groningen közelében, egy elhagyott NATO-bunkerben, ahol az 50-es és 60-as években holland katonák várták a Varsói Szerződés seregeinek invázióját, jövőre megnyílik a Hidegháború Múzeuma. A múzeum katonai anyagának legfőbb szállítója a Bundeswehr.

Az egykori varsói gettó területén lefektették a lengyel zsidóság történetét bemutató múzeum alapkövét. Az épület tervezésére pályázatot írnak ki, a megnyitót négy-öt év múlva szeretnék - ennek érdekében közadakozásra szólították fel a lakosságot, mindenkit, aki "büszke Lengyelország történelmére, mely évszázadokon át nyitva állt népek, vallások és kultúrák előtt". Marek Edelmann, a varsói gettófelkelés talán utolsó túlélője felszólította a lengyel külügyminisztériumot, hogy az elpusztult lengyel zsidók svájci bankokban őrzött pénzét fordítsák a múzeum létrehozására.

New Yorkban, a Wall Street egyik 1926-ban épült felhőkarcolójában megnyílt a világ első Felhőkarcoló Múzeuma: az első kiállításon (New York belvárosa: a biznisz architektúrája, az építés biznisze) többek között a század 20-as, 30-as éveiből származó dokumentumok tekinthetők meg.

Június 30-án takarékossági okból Franciaország bezárja azt a házat a dél-jemeni Aden központjában, ahol az 1880-as évek végén Arthur Rimbaud élt, s ahol 1991-ben, a költő halálának századik évfordulóján Rimbaud-múzeumot és francia-jemeni kulturális központot nyitottak (itt kapott helyet a francia konzulátus is). A jemeni kormány által renovált, Franciaország által bérbe vett Rimbaud-házban tartott francia nyelvtanfolyamokon évente hatszázan vettek részt.

George kontra Kirk A londoni bíróság elutasította Kirk Brandon keresetét, amelyben a 80-as évek első felében menő Theatre Of Hate, majd Spear Of Destiny egykori vezetője azt kérte, marasztalják el Boy George-ot, amiért az Take It Like A Man (Férfiasan elfogadni) című könyvében és a Cheapness And Beauty című lemezén hallható Unfinished Business (Befejezetlen ügy) című dalában azt állította, homoszexuális viszonyuk volt. "Kirkkel aludni, ez nem szex volt, hanem abszolút szerelem" - írta könyvében a mostanában DJ-ként dolgozó Boy George, aki 1980-ban, még befutása előtt a Blitz nevű londoni újromantikus klub ruhatárosa volt, közös squatban (foglalt házban) lakott és elmondása szerint legalább százszor együtt aludt a még szintén nem híres gitárossal. Brandon szerint Boy George állítása rossz hatással van házasságára és kislányára, hátrányosan érinti üzleti ügyeit.

Műkincstörvény: újabb da Az orosz parlament felsőháza ismét igent mondott a restitúciós törvényre, amely orosz tulajdonná nyilvánítja a második világháború után a Szovjetunióba került műkincseket, s amelynek aláírását Jelcin elnök - a nemzetközi jogi normákra való tekintettel - eddig elutasította. Mivel az elnöki vétó lehetősége már kimerült, Borisz Jelcin csak abban bízhat, hogy az alkotmánybíróság megsemmisíti a törvényt.

Magyar Szalon ´97 A Műcsarnok összes termében megnyílt a Magyar Szalon ´97 című kiállítás, melynek megrendezéséről több mint egy éven át elkeseredett vitát folytatott több művészeti szövetség és a Műcsarnok vezetése, míg végül a művelődési minisztérium közvetítésével egyezségre jutottak (az előzményekről: MaNcs, 1997. február 27.). Egy tíztagú zsűri több mint 1500 művész több mint 2400 alkotásából 315 művész 450 alkotását válogatta be az Orosz Péter által rendezett anyagba. A költségekhez a Műcsarnok 300 ezer forinttal járult hozzá, az érintett szövetségek ennek többszörösét teremtették elő szponzorok segítségével (kiemelt támogató: Dermo Trade, főbb támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, MOL, Prentium Holding, Polgári Bank, Oster Lízing és kisebb mértékben mások). A kiállítók közül díjat nyert Gyarmathy Tihamér, Várnagy Ildikó, Vojnich Erzsébet, Bakos Ildikó, Szotyori László, Csorba Simon, Joláthy Attila, Dobrányi Ildikó, Nemes László, Bíró János és Orosz István. A dolgok rendeződésének látszata ellenére maradtak megoldatlan kérdések is, kevésbé lényegesek (például, hogy a művek begyűjtésének helyszínéül szolgáló városligeti Palme-házhoz kocsival érkező művészek sem behajtási engedélyt, sem bírság alóli felmentést nem kaphattak), fontosabbak (a kiállítás megnyitásáig nem született írásos megállapodás a Műcsarnok és a művészeti szövetségek között) és alapvetőek (lesz-e folytatása a Magyar Szalonnak, s ha - miként feltételezhető - lesz, akkor milyen rendszerességgel, egy-, két-, három- vagy többévente). Mindezekről további tárgyalások várhatók.

Ice-T Immár harmadszor - a Body Count élén másodszor - szerepelt Budapesten Ice-T: a helyszín ezúttal a Váci úti Rockvár volt, az érdeklődés lanyha.

Pessoa Lisszabonja Még június 1-jéig látható a Pessoa Lisszabonja című kiállítás a barcelonai Centro de Cultura Contemporáneában. A Városok és íróik címmel két évvel ezelőtt kezdődött, laza sorozatot 1995-ben Dublin és James Joyce nyitotta, a tervek szerint a későbbiek során útba ejtik még John Dos Passos New Yorkját, Jorge Luis Borges Buenos Airesét és Karl Kraus Bécsét, de a sor nyilván szabadon folytatható.

A kiállítást nyáron Lisszabonba viszik, október 15-20. között pedig a Frankfurti Könyvvásáron mutatják be, melynek díszvendége Portugália lesz. Ez alkalomból több mint 60 portugál könyvkiadó és több mint 30 portugál nyelven alkotó író (köztük José Saramago és Antonio Lobo Antunes Portugáliából, Joao Ubaldo Riberiro Brazíliából, José Eduardo Agualusa Angolából, Mia Conto Mozambikból) lesz jelen a német városban.

Cyberia

Hálózati Rémember Lezajlott, bár nem egészen az elképzeléseknek megfelelően a Rémember hálózati unplugged-plugged koncertje: megjelent ugyan az Internettón (http://www.internetto.hu/) a zenekar, játéka utólag is megtekinthető/meghallgatható, viszont a lassan már szokásos technikai malőr miatt a beígért kalandjátékról lemaradtak a kalandvágyók.

Beindult a Matáv Több mint egyéves kísérleti időszak és többszöri határidő-módosítás után beindította kereskedelmi Internet-szolgáltatását a Matáv. A MatávNet erről levélben értesíti jelenlegi ügyfeleit, melyben új szerződés kötésére kéri fel őket, ugyanis az eddigi egységes, korlátlan elérést lehetővé tevő 4000 forintos havidíj 5000-re emelkedett, viszont lehetőség nyílt egy 10 óra Internet-használatot tartalmazó, havi 2000 forintos díj választására is (ezt túllépve belép a 300 Ft/órás díj). Ezzel együtt elindult a Matáv Internet-szám szolgáltatása is: az 51-es körzetszám tárcsázásával, helyi díjért elérhetővé vált az Internet, a korábbi kék számnál nagyobb kapacitással és ISDN-behívási lehetőséggel. A szolgáltatás telepítési díja 23 ezer forint, havi bérleti díja 4000 forint. Geréb János, a MatávNet termékmenedzsere az Internettónak elmondta, az Internet-szám többletköltségeit a MatávNetnek be kell építenie költségvetésébe, ezért törekszik a cég decentralizációra, vagyis vidéki központok kiépítésére. A kísérleti időszakban ötezer előfizetőt toborzó MatávNet 1997 végére 30-35 ezer előfizetőre számít, a kereskedelmi Internet-előfizetők jelenlegi 10-15 ezres létszámát pedig 80-90 ezerben látják az év végére.

Új titkosító algoritmus Forradalmasíthatja a kriptográfiai alkalmazásokat az az új titkosító algoritmus, amelyet Miklos Ajtai és Cynthia Dwork, az IBM kutatói fejlesztettek ki a San José-i Almaden kutatóközpontban. Találmányukat egy konferencián ismertették, előadásuk szövege az alábbi címről tölthető le: ftp://ftp.eccc.unitrier.de/pub/eccc/reports/ 1996/TR96-065/index.html.

Be a palotába Két hónap alatt 12,5 millióan látogatták meg II. Erzsébet angol királynő weboldalait. A Buckingham-palota szóvivője bejelentette: a nagy érdeklődés miatt az eredeti 165 oldalt újabb 85-tel bővítették.

Figyelmébe ajánljuk