Kulturális hírek

  • 1997. június 12.

Belpol

Bachman a biztosítónál A tavalyi velencei Építészeti Biennálén hazánkat képviselő Bachman Gábor ezúttal festményeit mutatja be a Generali Budapest Biztosító Rt. Teréz körúti székházában.
Bár a kiállítás megnyitását összekötötték a cég tavalyi üzleti eredményeiről, új biztosítási szolgáltatásairól, illetve a kortárs művészet támogatásáról szóló sajtótájékoztatóval, maga a tárlat zártkörű, leginkább a cég igazgatótanácsának örömére szolgál. A Generali több mint kétmillió forinttal támogatta Bachman részvételét az Interactus 4. című kiállításon, amely június 27-ig látható a római Galleria dell´Accademiában, s amelyen Hegyi Loránd szervezésében a nápolyi Giuseppe D´Amore, a zágrábi Goran Petercol és a bécsi Werner Reiterer mellett mutatkozik be a magyar művész. Úgy fest, a biztosító kész a tartós kapcsolatra, hozzájárul Bachman több további projektjéhez is.

Ezek egyike egy párizsi kiállítás novemberben a Velencében Arany Oroszlánt nyert francia építész, Odile Decq társaságában. A másik terv már a jövő évszázadnak szól: Velencében bemutatott munkája, A semmi építészete láttán Arata Isozaki japán építész felkérte Bachman Gábort, képviselje Budapestet azon a dél-kínai-tengeri (Macao közelében fekvő) szigeten, ahol a világ csaknem ötven építészének közreműködésével a 21. század városát építik fel Haishi - Mirage City néven. "Ez egy virtuális utópia, mely szó szerint a `sehová` tartozik" - fogalmazott levelében Arata Isozaki. Bachman Gábor - akit olyan építész világsztárok mellett hívtak meg, mint Frank O´Gehry (Bilbao), Zaha Hadid (Cardiff) vagy Coop Himmelblau (Bécs) - Délibáb városban felépülő épületébe szórakoztatócentrumot tervez. A Másik Utópia becenevű városba legegyszerűbb az Interneten ellátogatni, a http://www.ntticc.or.jp címről nyíló Haishi elágazásnál.

Egyébként nem ez lesz Bachman Gábor egyetlen nemzetközi szereplése az ezredfordulón: meghívást kapott az idén ősszel kezdődő tatarozás után 2000-ben újranyíló, párizsi Beaubourg nagyszabású, közép-európai témájú kiállítására is. (Idekapcsolódó amerikai hír, hogy a Bachman velencei munkáját bemutató albummal annak tervezője, Yasar Meral nyerte a The International Design Magazine idei grafikai különdíját.)

Film a Félelem és reszketésből Hamarosan betölti hatvanadik életévét a gonzo újságírás atyja, Hunter S. Thompson, aki most jelentette meg 1955 és 1967 - tehát 18 és 30 éves kora - között írott leveleinek válogatását The Proud Highway (A büszke országút) címmel. Az ifjú Thompson minden levelét kopírpapírral írta, és a másolatokat megőrizte. A kötetet szerkesztő Douglas Brinkleynek bőven volt miből válogatnia, nyilatkozata szerint csak minden tizenötödik fért be a több mint 600 oldalas könyvbe, legalább még egy hasonló színvonalú anyagot össze lehetett volna hozni belőlük.

Hunter S. Thompson egyik legismertebb műve, az 1971-es Félelem és reszketés Las Vegasban - mely Vágvölgyi B. András fordításában 1994-ben jelent meg magyarul a Narancs Könyvek sorozatban - hamarosan filmvászonra kerül: a rendező Terry Gilliam, a betépett doki főszerepét Johnny Depp alakítja.

Matáv WOMUFE ´97 Kialakult az ötödik évébe ért világzenei fesztivál, az immár fő szponzora nevét is hordozó WOMUFE idei programja. A háromnapos műsor július 1-jén Ravi Shankar koncertjével indul a Budai Parkszínpadon: az indiai szitárművész világ körüli turnéjának egyetlen európai állomásán lánya, Anoushka Shankar (szitár) és Bikram Gosh (tabla) kíséretével lép fel. Július 2-án előbb a Taraf de Haïdouks szerepel - legutóbbi tabáni koncertjével ellentétben ezúttal teljes létszámban lesz jelen a romániai cigány együttes -, majd a budapesti Ando Drom. Július 3-án az angol Kathryn Tickell, a northumbrian pipes (northumbriai bőrduda) mesterének triója játszik, végül a magyar zenészek (Tiszai Bea, Borlai Gergő, ifj. Csoóri Sándor, Csepregi Gyula) kísérte indiai hegedűs, L. Shankar zárja a programot. Ravi Shankar koncertjére 2000, a másik két napra 1500 Ft a belépőjegy, a háromnapos bérlet ára 4500 Ft.

Tízéves Actus Megalakulásának tizedik évfordulóját ünnepelte a Kiscelli kastély templomtermében Sacro Sanctum című új albumának bemutatásával az Actus. Közölnénk képet is, de fotósunkat nem engedték dolgozni. A "varázslatos magyar együttes" tagjai (hogy a koncert szórólapján idézett olasz idézetet idézzük) "megértették a dolgok szakrális mivoltát", csak, úgy látszik, az olyan földhözragadt dolgokkal nem tudnak mit kezdeni, mint a sajtó.

Nirvana-öngyilkosság Öngyilkos lett két francia Nirvana-rajongó diáklány egy Párizstól 180 kilométerre északra fekvő kisvárosban, Somainben: a 12 éves Valentine Defontaine és a 13 éves Aurelie Leleu egy Beretta pisztollyal vetett véget életének. Előtte Nirvana-videókat néztek. Barátaik előtt egy ideje mindketten a Kurt Cobainhoz hasonló öngyilkosságról beszéltek, a végzetes napon is. A Nirvana énekese 1994 áprilisában lőtte szét a fejét, azóta több rajongója is követte a halálba, de ilyen fiatalok eddig még soha.

Phil Collins utóda Ray Wilson, a Stiltskin együttes 28 éves énekese személyében megtalálták Phil Collins utódját a Genesis megmaradt tagjai - pontosabban a zenekar legelső énekese, Peter Gabriel utódját, ugyanis Tony Banks nyilatkozata szerint a több száz jelölt meghallgatása után állva maradt Wilson erőteljes éneke rá emlékeztet. Egyúttal bejelentették a Genesis új albumának címét is: Calling All Stations.

Merle Budapesten A 68. Ünnepi Könyvhét legismertebb külföldi vendége, Robert Merle vasárnap délelőtt a Vörösmarty térre volt hivatalos dedikálni. A helyszínen derült ki, hogy a 89 éves francia író - akinek most nem jelent meg új könyve magyarul, csak a Mesterségem a halált adta ki ismét az Európa - nem tudott Párizsból elindulni: a reptéren kiderült, lejárt az útlevele. Azonnal működésbe lépett az ügyintézés-gyorsítási gépezet, Merle így végül mégis megérkezett Budapestre, hogy hétfőn előadást tarthasson a Francia Intézetben.

Burroughs egy U2-klipben William S. Burroughs egy bevásárlókocsit tol a Last Night On Earth című U2-szám minap Kansasban forgatott klipjében.

Díj Az új produkciók közül a 10 millió dolláros költségvetéssel kiállított Titanic, a felújítások közül pedig a Chicago című musical tarolt öt, illetve hat díjjal a Broadway elmúlt szezonját lezáró Tony-díjak átadásán.

Sütő András romániai magyar író 70. születésnapja alkalmából a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést kapta Horn Gyula miniszterelnöktől.

Szolzsenyicin: akadémikus Alekszandr Szolzsenyicint, aki enyhe szívrohama után nemrég hagyta el a kórházat, az Orosz Tudományos Akadémia tagjává választották, ily módon ismerve el a 78 éves, Nobel-díjas író életművét és erkölcsi tartását.

Gyász 90 éves korában elhunyt Turay Ida színésznő, számos, háború előtti film affektáló beszédű naivája, aki 1957-es emigrálása után, a 70-es években jött haza és tért vissza a magyar színpadra.

Majdnem Trabant A múlt kedden, Méhes Mariettát leszámítva, randevút adtak barátaiknak az egykori Trabant tagjai, és zenéltek is valamicskét a budapesti Subway Internationalben, inkább csak a maguk szórakoztatására (meg sem hirdették a "koncertet"). Víg Mihály, Másik János és Magyar Péter mellett itt volt Lukin Gábor Amerikából és Vető János Dániából, aki egyúttal a képeit is kiállította. (Képünkön Víg Mihály és Lukin Gábor.)

Pepsi Sziget ´97 Minden idők legnagyobb Szigetére, sőt "Európa legnagyobb, legtartalmasabb ifjúsági kulturális rendezvényére" készülnek az augusztus 14-21. között összesen 198 millió forintos költségvetésből megvalósuló Sziget szervezői, akik tavalyról 16 millió forint adósságot görgetnek maguk előtt. Mint a címből kiderül, idén is a Pepsi-Cola lesz a fő szponzora az ötödik évébe lépett programkavalkádnak, mely az alábbi világsztárokat ígéri: Faith No More, Foo Fighters, Galliano, Toy Dollz, New Model Army, Apollo 440, Helmet, Rollins Band, dEUS, Cardigans, Chumbawamba, Motörhead (Iggy Pop lemondta, de tárgyalnak még a Prodigy, a Pantera, a Charlatans, a Scorpions és Gary Moore fellépéséről).

Az egy nagy és tíz kis színpadon mintegy 450 zenekar lép fel, köztük szinte minden hazai, aki él és mozog és számít, a tavalyinál jóval nagyobb teret kap a techno (négy sátorba települ a Lovebarikád Bridge Party), mindennap zajlik majd az Afrika Fesztivál, s szokás szerint lesz színház, tánc, performance, bábjáték, film, szabadiskola, sport, sok gyermekprogram (tízéves korig ingyenes a belépés), játék meg minden, ami kell egy 200 ezres falu egyheti életéhez.

A Sziget ezúttal helyet ad a taposóaknák betiltására alakult nemzetközi megmozdulásnak, az ICBL-nek is. Minden korábbinál nagyobb médiajelenlét várható, külön sátorból sugároz majd élőben a Tilos Rádió, forgatni készül a Music TV Europe (mely előzetesen hirdeti is a Szigetet), a Viva és még egy sor külföldi tévé, sőt esetleg a magyar királyi is. Albánia és Bulgária kivételével minden európai országban kaphatók a belépőjegyek - itthon, még pár napig, június 15-ig 4000 Ft a hetijegy, attól kezdve augusztus 13-ig 5000, a helyszínen pedig 6000, a csak a helyszínen kapható napijegy pedig 1000 Ft lesz.

Cyberia

Drága domain-nevek Egy texasi cég 150 ezer dollárt fizetett a business.com domain-névért, ezt megelőzően 100 ezer dollárért kelt el az internet.com.

Az Év CD-ROM-ja A Magyar Nemzeti Múzeum kiadásában megjelent Koronázási jelvények és a Magyar Rádió által kiadott Bartók Béla élete és művei című alkotások nyerték megosztva a Művelődési Minisztérium által nemrég alapított díjat. Oklevelet kapott az Arcanum Kiadó a Verstár és a Biblia, a Bethlen János Református Gimnázium a Honfoglalás című CD-kért, az IDG kiadó az időközben megszűnt ABCD című interaktív magazinért, a Profi Média Bt. pedig a Manó sorozatért. A középiskolai Internet-program keretében a minisztérium mindegyik kiadványból nagyobb tételt megvásárolt.

Select All Ezzel a címmel nyílt kiállítás a Soros Alapítvány C3 központjában: a MetaFórum és a Nettime levelezőlista mutatja be szöveggel, képpel és videóval az Internet és a World Wide Web 1994-1996 közötti fejlődését.

Szerzőijog-védelem Az Intersect cég új, hasonló nevű szoftvere engedély nélkül publikált hang- és videóanyagokat keres a hálózaton, majd listát állít össze ezek file-neveiből és elérési helyükről. A program várhatóan kelendő lesz a lemeztársaságok és filmstúdiók körében, polgárjogi aktivisták viszont aggódnak amiatt, hogy segítségével titokban üzleti célú információkat lehet gyűjteni webes kiadványokról és látogatóikról.

Levelezőlisták, HIX-újságok Az iNTeRNeTTo értesülése szerint elkészült a magyar vonatkozású levelezőlisták gyűjteménye: a http://www.webujsag.kibernet.hu címen megtalálható 88 levelezőlista rövid leírása a feliratkozáshoz szükséges adatokkal.

A http://www.us.hix.com.8888/hix/webcast/ címen immár az összes HIX-újság elérhető web-csatornaként is, az ingyen letölthető Pointcast 2.0 program segítségével.

Pararádió A http://www.c3.hu/para/ címen megkezdte működését a Pararádió, amelynek - valóságosan - a C3 Kulturális és Kommunikációs Központ ad helyet.

A Prodigy Kínában Pontosabban, Kínába: harminc napon belül, a bürokrácia reménybeli legyőzését követően el kívánja indítani Internet-szolgáltatását a Prodigy, egyelőre csak Sanghaj körzetében, vegyes vállalati formában (a cég 20 százaléka van kínai kézben).

iNTeRNeTTo-pályázat Vass Tibor lázigen [at] inter [dot] nyet című novellája nyerte az iNTeRNeTTo februárban meghirdetett pályázatát, egyúttal a közönség díját is. A második Papdi Viktor lett (Az 1002. éjszaka), a harmadik Hargitai József (Ébredés), a szerkesztőség különdíja Nagy Atilla Kristófnak jutott (Az illuminátor álma). Az őszre tervezett második pályázat lebonyolítását - és az ezúttal felmerült technikai problémák kikerülését - a Nemzeti Kulturális Alap vállalta.

Figyelmébe ajánljuk