Kulturális hírek

  • 1997. december 4.

Belpol

KFT-színházLassan hagyománnyá válik, hogy az év vége felé valami soron kívüli produkciót visz a Budapest Sportcsarnokba a KFT: a tavalyi Internet-bált most egy színházként aposztrofált koncert követte, benne vendégként Schuster Lóránt a P. Mobilból.
A KFT az előadás napjára időzítette Édes Élet című új albuma megjelenését is.

Molnár Farkas: festő, grafikus, építész Az óbudai Kassák Múzeumban január 18-ig látható a Bauhaus egyik legjelentősebb magyar képviselője, Molnár Farkas 1920-1940 közötti festményeinek, grafikáinak és épületterveinek a kiállítása. Budapesti műegyetemi évek után, 1921-ben lett tagja a Bauhaus weimari közösségének, Johannes Itten, Kandinsky, van Doesburg és Oskar Schlemmer tanítványa volt, részt vett a Bauhaus-telep tervezésében, kiállítások, színielőadások létrehozásában, plakátokat, könyv- és folyóirat-borítókat tervezett, Schlemmerrel és Moholy-Naggyal könyvet írt a Bauhaus színpadművészetéről. 1931-ben önálló tervezőirodát nyitott Budapesten, sorra épültek lakóházai. 1945 januárjában a lakását ért bombatalálat következtében vesztette életét. Képünkön Molnár Farkas egyik Köztársaság téri épületének egy részlete.

Tarantino-mindenféle Don Murphy filmproducer ötmillió dollárra perelte Quentin Tarantinót, amiért az október 22-én, az Ago nevű hollywoodi étteremben falhoz lökte és megütötte őt. Tarantino azzal magyarázta a provokáció nélkül kezdődött incidenst, hogy Murphy rossz hírét keltette - egyáltalán nem hízelgő portrét festett róla Killer Instinct című könyvében. A könyv Oliver Stone Született gyilkosok című filmjének kulisszatitkait tárta fel, saját, produceri nézőpontjából taglalva az eredeti forgatókönyvet író, majd a nevét visszavonó Tarantino dolgait is.

Eközben a Ponyvaregény rendezőjének Dél-Afrikában is problémái akadtak: környezetvédők szerint a The Hangman´s Daughter (A hóhér lánya) című vámpírfilmet forgató Tarantino-stáb művért öntött a Cedarberg természetvédelmi területen fekvő Stadsaal-barlang szikláira, növényeket pusztított el, és szemetet hagyott maga után. A stáb állítása szerint igyekeztek a lehető legkisebb kárt tenni a környezetben, még az elpotyogtatott lócitromokat is összeszedték. A The Hangman´s Daughtert Robert Rodriguez rendezi, Tarantino a producere, s az Alkonyattól pirkadatig előzményének tekintendő - a vámpírtrilógia folytatását (Texas Blood) januárban tervezik leforgatni szintén Dél-Afrikában.

Tarantino a Broadwayre is készül: ő lesz az egyik főszereplője a Wait Until Dark (Várj, míg sötét lesz) című darabnak, egy vak szépséget fog terrorizálni. Még nem dőlt el, ki alakítja a női főszerepet, amelyben 1967-ben Audrey Hepburn tündökölt, a hasonló című filmben. A premier tavasszal várható.

Amszterdam: Cannabis-fesztivál Bob Marley, a marijuana legalizálásának egyik szószólója lett az amerikai High Times magazin által létesített Cannabis Hall of Fame első lakója: az 1981-ben rák következtében elhunyt jamaicai zenészt az idén tizedszer megrendezett Cannabis-fesztivál alkalmával iktatták be a Hírességek Csarnokába. A High Times szponzorálta eseménysorozat egyik célja a marijuana orvosi használatának nemzetközi elismertetése melletti érvelés volt. A Melkweg klubban tartott pódiumbeszélgetésen elhangzott, hogy az USA-nak már nyolc állama engedélyezte törvényileg az állítólag tizennégyféle betegség elviselését - sőt a szülést is - megkönnyítő szer orvosi használatát. A Cannabis Cup nevű fesztiválon bemutattak különböző cannabis alapú termékeket (például masszírozóolajat) és kiosztották a legjobb marijuana díját.

Oscar-előzetes Az Amerikai Filmakadémia előzsűrije december 3-án kezdte végignézni a legjobb külföldi film Oscar-díjára nevezett 44 produkciót, hogy jövő február 10-én bejelenthessék azt az ötöt, amelyek között március 23-án, a 70. Oscar-ceremónián eldől a szobrocska sorsa. Magyarországot Szász János Witman fiúkja képviseli a versenyben, ahol első ízben vesz részt a Kongói Demokratikus Köztársaság, Luxemburg, Dél-Afrika és Ukrajna, míg Horvátország és Japán szokatlan módon animációs filmet nevezett (A kis cipész; Mononoke hercegnő).

Független Filmszemle December 11-14-én, a Toldi moziban rendezi meg a Magyar Független Film és Videó Szövetség a 29. Budapesti Független Film és Videó Szemlét.

Rushdie: forgatás, szópárbaj Tristram Powell rendezésében ötrészes BBC-film készül Salman Rushdie magyarul is olvasható, Booker-díjas regénye, Az éjfél gyermekei nyomán. Néhány nappal azután, hogy a Srí Lanka-i kormány engedélyezte, hogy a szigetországban forgassák az India függetlenné válása előtti időktől 1975-ig játszódó filmet, Srí Lanka-i muzulmán törvényhozók levélben kérték Chandrika Kumaratunga elnököt, vonja vissza az engedélyt, mondván, korábban India és Pakisztán is elutasította a brit kérelmet, attól tartva, hogy a muzulmánok érzékenységét sértheti, ha épp az ő művéből készül ott film.

Eközben a brit Guardian levelezési rovatában vitriolos vitát folytatott Rushdie és John Le Carre. Rushdie kezdte: azt írta, nem érez együtt a híres kémregényíróval, akit The Tailor of Panama (Panamai szabó) című új regénye miatt egyes amerikai kritikusok az antiszemitizmus vádjával illettek. Rushdie indoka: 1989-ben, amikor Sátáni versek című könyve miatt halálos ítéletet mondott ki rá Khomeini ajatollah, Le Carre sem állt ki mellette. Válaszában Le Carre arrogánsnak nevezte Rush-die-t, mondván, senki sem sérthet meg nagy vallásokat büntetlenül. Ez így ment egy darabig, Le Carre iszlám radikálisokat támogató, szólásszabadságért harcolni nem hajlandó nyárspolgár volt, Rushdie mások hitét nem tisztelő, lehetetlen alak. Rushdie unta meg előbb, mondván, ő inkább visszamegy írni. A Guardian szerint a szópárbaj mögött az lehet, hogy 1989-ben Rushdie gúnyosan kritizálta Le Carre Az orosz ház című regényét.

A mór utolsó sóhaja című Rushdie-regényt most jelentette meg magyarul az Európa Könyvkiadó.

Világzene, december Az európai rádióadók világzenei szerkesztőinek albumlistája a decemberi Folk Roots magazin nyomán:

1. Válogatás: Cuba: I Am Time (Kuba)

2. Hamid Baroudi: Five-Fünf-Cinq-Cinco-Xamsa (Algéria)

3. Sabah Habas Mustapha: Jalan Kopo (Nagy-Britannia/Indonézia)

4. Rasha: Sudaniyat (Szudán/Spanyolország)

5. Muzsikás & Sebestyén Márta: Morning Star (Magyarország)

6. Wimme: Gierran (Finnország)

7. Henri Dikongue: C´Est La Vie (Kamerun)

8. Nahawa Doumbia: Yankaw (Mali)

9. Setona: Tariq Sudan (Szudán)

10. Aziza A.: Es Ist Zeit (Németország/Törökország)

Mendelssohn-ház, Musil-ház A zeneszerző halála után 150 évvel Lipcsében megnyílt a Mendelssohn Múzeum: a négyszintes épületet tartományi és városi pénzből alakították át, kiállításokon kívül koncerteket is tartanak benne.

Klagenfurtban, az író szülőházában megnyílt a Robert Musil Irodalmi Múzeum: a főpályaudvarral szemközti épületben kapott helyett egy irodalomkutató intézet és a városi egyetem irodalmi archívuma is.

Tánc miatt börtön Az afgán rádió Pakisztánban lehallgatott adása szerint a tálib hatóságok a Kabultól északnyugatra lévő Paghman körzetben tíz férfit egy hónapi börtönre ítéltek, amiért azok nézték, amint valaki zenére táncol - a hírből nem derült ki, hogy a táncos férfi vagy nő volt-e. A tavaly szeptember óta hatalmon lévő fundamentalista tálibok iszlámellenesnek bélyegezték és betiltották a zenét és a táncot.

Nyomaveszett mesterművek Az olasz külügyminisztérium és a kulturális és környezetvédelmi minisztérium nemrég megjelentette az országból 1943-1945 során elhurcolt műkincsek katalógusát: a kiadványnak német címet adtak (Verschollene Werke - Nyomaveszett művek), ami egyértelműen utal arra, hogy a több mint 1500 alkotás zömét nagy valószínűséggel Hitler csapatai vitték magukkal, s feltételezhető, hogy egy részük a jelenleg Németország által Oroszországtól visszakövetelt műkincs-hadizsákmány között található. A listán többek között Correggio, Cranach, El Greco, Holbein, Michelangelo, Raffaello, Tintoretto és Tiziano alkotásai szerepelnek.

Ritter, Dene, Voss A bécsi Burgtheater három színésze, Ilse Ritter, Kirsten Dene és Gerd Voss számára írta a nevüket címében is megörökítő darabot Thomas Bernhard. Most Udvaros Dorottya, Lázár Kati és Kovács Lajos szereplésével, Bagossy László rendezésében Budapestre, a Bárka Színházba is bevonult a Három nővér osztrák verziója. (Képünkön Kovács és Udvaros; decemberi előadások: 3., 4., 16., 17.)

Cyberia

Marx online A brit lottóbevételekből kapott 359 ezer font támogatás jóvoltából fel fogja tenni katalógusát az Internetre az 1933-ban alapított londoni Marx Memorial Library: a könyvtárban nemcsak a Marx által, illetve a róla írott művek találhatók meg, gyűjtőkörébe tartozik a spanyol polgárháború, az amerikai munkásmozgalom, különböző radikális és békemozgalmak is.

Díjnyertes minikomputer A holland LCI Computer Group NV által gyártott LCI-SMARTpen nyerte az európai technológiai konferencia 200 ezer ecu értékű nagydíját Brüsszelben: a golyóstoll formájú számítógépbe olyan érzékelőt építettek, amely a megfelelő szoftverrel rendelkező komputerhez kapcsolva, alkalmas aláírások hitelességének megállapítására.

Jön az arab tőke Al-Waleed bin Talal szaúd-arábiai herceg, akinek 11 milliárd dolláros vagyona főként ingatlanokban és a szórakoztatóiparban dolgozik, több mint 840 millió dollárért Netscape-, News Corp.- és Motorola-részvényeket vásárolt. Fahd király unokaöccse áprilisban kezdett részesedést szerezni a kommuninikációs technológiában, akkor 5 százaléknyi Apple-részvényt vett (most ugyanennyi Netscape- és News Corp.-részvényre tett szert 1 százalék Motorola mellett).

EU-ajánlások Az Európa Tanács önkéntes alapon bevezethető ajánlásokat készít az Európai Unió tagországainak az online tartalomszolgáltatás szabályozásáról, ami figyelembe veszi a szólásszabadság elvét, de a polgárok privátszféráját és a gyermekeket is védi.

A kéretlen reklám ellen A Usenet hírcsoportjaiból letiltották a CompuServe előfizetőit, mert megunták, hogy az általuk küldött sok spam (kéretlen reklám) ellehetetlenítette az elektronikus levelezést és rengeteg helyet lefoglalt a szolgáltatók szerverein.

Internetes szerzői jogok Az amerikai alsó- és felsőház jóváhagyása után már csak Clinton elnök bólintására vár az internetes szerzői jogi törvény, amely akkor is büntetné szoftverek, zenék és irodalmi alkotások jogtalan másolását és terjesztését, ha abból az illetőnek anyagi haszna nem származik.

Internetes autó Az októberi tokiói autószalonon bemutatott Daimler-Benz után a novemberi, Las Vegas-i Comdex számítástechnikai expón az IBM, a Delco, a Netscape és a Sun mutatta be egy közös fejlesztésű, beszédfelismerő és -szintetizáló szoftverrel felszerelt autó prototípusát. A gép a sofőr kérésére felolvassa e-mailjeit, a szélvédőre térképet vetít, az anyósülés képernyőjén webezni, levelezni, tévézni vagy játszani tud az utas, műholdas kapcsolaton keresztül. 2001-ben már valószínűleg kapható is lesz a járgány.

Figyelmébe ajánljuk