Kulturális hírek

  • 1997. december 11.

Belpol

Női sorsokSzokatlan módon született kiállítás látható február 16-ig a Magyar Nemzeti Múzeumban: a Munkaügyi Minisztériumban Lévai Katalin által vezetett Egyenlő Esélyek Titkársága felkérésére a múzeum Legújabbkori Főosztályának két muzeológusa, Ferencziné dr. Sedlmayr Krisztina és Sallayné dr.
Peterdi Vera Női sorsok a 20. században címmel mutatja be mindazt, amire a cím utal, a nőoktatás és -foglalkoztatás kezdeti stádiumaitól a mai hajszáig, a függő és függetlenedő nőt és környezetét, enteriőrök, tárgyak, dokumentumok segítségével.

48-as levelek A Bécsben élő dr. Nagy Ferenc orvos főtanácsos hosszú éveken át kutatta és gyűjtötte a reformkortól a kiegyezésig vezető időszakban s közte kiemelten az 1848-49-es forradalom és szabadságharc korában keletkezett leveleket, közismert személyiségek (többek között Széchenyi István, Görgey Artúr, Mészáros Lázár és Klauzál Gábor), illetve egyszerű emberek történelmi események által meghatározott életének lenyomatait. E különleges gyűjtemény legértékesebb darabjait mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeum kupolatermében január 31-ig megtekinthető kiállítás.

Királyi Opera: lemondás Miután a brit parlament kulturális bizottságának jelentése éles kritikát fogalmazott meg a londoni Royal Opera House gazdasági működéséről, Lord Chadlington, a Királyi Operaház elnök-igazgatója s vele együtt az elnöki testület összes tagja lemondott. Az évi 15 millió fontból gazdálkodó intézmény mintegy hétmillió fontnyi adósságot halmozott fel. Az Opera művészi értékeit egyébként elismerő, privatizációját pedig ellenző jelentés külön is bírálja Mary Allen főigazgatót, aki pályáztatás nélkül került az intézmény élére - ő egyébként a jelentésben le is írt felszólítás ellenére nem mondott le.

Neizvestny alkotása Genfben Natalija Dementyeva orosz kultuszminiszter avatta fel a genfi ENSZ-székházban Ernst Neizvestny, az egyik leghíresebb exszovjet nonkonformista művész Nagy Kentaur című szobrát. Neizvestny, aki 1962-ben nyilvános vitába keveredett Hruscsovval az avantgárd művészetről, majd 1971-ben kifaragta az egykori pártfőtitkár síremlékét, 1977-ben kényszerült emigrációba. A 71 éves művész jelenleg New Yorkban él, de a rendszer bukása óta többször járt otthon: szülővárosában, Jekatyerinburgban és az egykori gulag-bányászvárosban, Vorkutában emlékművet készített a sztálini terror áldozatainak.

Bajban a Tretyakov Az orosz belügyminisztérium csökkentette a moszkvai Tretyakov Képtár őrségének létszámát, mivel az intézmény körülbelül egymillió dollárnak megfelelő összegű bérrel tartozik az őrszemélyzetnek. Ha a galéria nem fizet, visszahívják az összes őrt, s akkor január 1-jétől - legalábbis ideiglenesen - bezárni kényszerül a Tretyakov, amelynek idén már kifizetetlen villanyszámlái miatt is épp elég baja volt. Az évtizedes renováció után 1995-ben újra megnyílt képtár rossz pénzügyi helyzete leginkább az állami támogatás csökkenésének a következménye.

Korai Öröm: lemezbemutató Fürdőzéssel teljes lemezbemutatót tart december 13-án a Korai Öröm az Újhegyi uszodában. Aki vasárnap délután négyig kialussza magát, a Wave lemezboltban dedikáltathatja is a zenekar saját kiadásában megjelent Korai Öröm ´97-et.

56-os emlékművek Három könyvvel vág neki a karácsonyi piacnak az 1956-os Intézet: Boros Géza Emlékművek ´56-nak címmel az utóbbi évek köztéri alkotásainak legsűrűbben előfordult válfajáról írt tanulmányt (képünkön a Szolnok megyei Csépa 56-os emlékműve), az V. sorszámot viselő Évkönyv 1996/1997 Az 1956-os magyar forradalom a világpolitikában című, tavaly szeptemberi nemzetközi konferencia előadásait tartalmazza, a harmadik pedig Andrzej Paczkowski műve, Fél évszázad Lengyelország történetéből 1939-1989.

Európai Filmdíj ´97 A brit Peter Cattaneo Alul semmi (The Full Monty) című komédiája nyerte Berlinben az Európai Filmakadémia tizedik (azelőtt Felixnek nevezett) díját, valamint az első ízben kiírt közönségdíjat. A legjobb alakítások díját Juliette Binoche (Az angol beteg) és Bob Hoskins (TwentyFourSeven - HúszNégyHét), a legjobb operatőr díját John Seale (Az angol beteg), a legjobb forgatókönyvét Alain Berliner és Chris Van der Stappen (Ma vie en rose - Életem rózsaszínben) nyerte. A legjobb nem európai filmnek járó díjat Takeshi Kitano Hana-Bije kapta, a világmozi legkiemelkedőbb európai teljesítményét Milos Forman nyújtotta (Larry Flynt). Életműdíjat kapott Jeanne Moreau, s külön elismerésben részesült a portugál mozi idős mestere, Manoel de Oliveira (Viagem ao principo do mundo - Utazás a világ kezdetére). Az operatőri kategóriában a jelöltek között volt Máthé Tibor (Witman fiúk).

Figyelmeztetés Bulgáriának Az amerikai kereskedelmi minisztérium Bulgáriában járt küldöttsége szankciókat helyezett kilátásba, ha Szófia nem vet véget jövő áprilisig a CD-kalózkodásnak - akkor tér vissza a delegáció Bulgáriába, ahol Kína után a legtöbb kalóz-CD-t és -CD-ROM-ot gyártják. (További olvasmányok e témában a múlt heti MaNcs-ban.)

Amerikai filmipar

Menteni, ami menthető Az Amerikai Filmakadémia 250 ezer dollárral járul hozzá a Nemzeti Filmmegőrzési Alapítványhoz, melynek célja, hogy támogatást nyújtson olyan "árva" archív filmek - elsősorban filmhíradók, dokumentumfilmek, etnikai csoportokról forgatott filmek - állagának megőrzéséhez, restaurálásához, amelyek jogainak nincsenek "aktív", kereskedelmi hasznosításban érdekelt tulajdonosai. Ekkora összeggel soha eddig nem támogatott semmilyen célt az Akadémia, s ez várhatóan további adományozásra sarkallja majd az amerikai filmipart. A kongresszus által tavaly létrehozott alapítvány a Nemzeti Filmmegőrzési Testülethez tartozik, amely eddig 225 olyan filmet helyezett el a Kongresszusi Könyvtárban, amelyek jelentősen hozzájárultak az amerikai kultúrához, és megőrzésüket biztosítani kell.

Eldobni, ami szívható Al Gore alelnök hollywoodi fejesekkel találkozván elítélte, hogy a mozi- és tévéfilmek a dohányzást dicsőítik. A rágyújtó, cigit kínáló, füstöt fújó hős vonzóan rossz példát mutat Amerika ifjúságának. Erre aztán az Enter-tainment Industries Council (Szórakoztatóipari Tanács) bejelentette: felhívással fordul majd az írók, producerek, rendezők és egyéb kreatív filmesek szervezeteihez, melyben leírják, mikor passzol egy film cselekményéhez, szereplőinek jelleméhez a dohányzás, és mikor nem. A filmiparnak a valóságot kell tükröznie, a valóság pedig az, hogy az emberek többsége nem dohányzik - érvelnek majd, a rendezők praktikus énjére (a vágások miatt folytonossági problémát okozhat a cigizés) és a színészek hiúságára (sárga fogak, károsodó egészség) is apellálva. "Nem javaslok semmiféle kormányzati szabályozást vagy cenzúrát" - jelentette ki Gore, akinek erős dohányos nővére tüdőrákban halt meg, de hangsúlyozta: naponta halnak meg emberek, mert gyerekkorukban valahogy menő dolognak látták a dohányzást, és rászoktak.

Mi kéne, Havanna Ezzel a címmel jelenik meg Tímár László (szöveg) és Pohárnok Gergely (fotó) riportkönyve Kubáról az Arktisz Kiadó és a Magyar Narancs koprodukciójában. Könyvpremier: december 11-én este 7-kor, a Fél 10 Jazz Clubban - a Caribeat együttes zenéjére.

Gyász 89 éves korában elhunyt Stephane Grapelli olasz származású francia jazzhegedűs. Gyerekkorában Debussy és Ravel zenéjéért rajongott, autodidaktaként tanult meg hegedülni. Tizenöt éves korában már a moziban zongorázott, leginkább Mozartot, vidámabb némafilmek alá Gershwint. 1934-ben találkozott Django Reinhardttal, a cigány származású gitárossal, s a párizsi Hot Clubban megszületett Hot Club de France kettőjük virtuóz játéka révén minden idők egyik legnépszerűbb szvingzenekara lett. A második világháború kitörésekor Grapelli Londonban rekedt, s a vak zongoristával, George Shearinggel játszott együtt (együttese többi tagja mozgássérült volt, az egészséges zenészeket behívták). Reinhardt Párizsban maradt, a háború után kezdték újra a közös munkát. Reinhardt 43 éves korában, 1953-ban hunyt el, Grapelli ezután többek között olyan hírességekkel lépett fel, mint Oscar Peterson, Yehudi Menuhin vagy Jean-Luc Ponty.

37 éves korában meghalt Epic Soundtracks (eredeti nevén Paul Godley) dobos és billentyűs, az 1978-80 körüli brit posztpunk indie-színtér egyik jellegzetes zenekara, a Swell Maps, majd a Red Krayola, később, a 80-as évek második felében a Crime And The City Solution és a These Immortal Souls tagja. Játszott bátyja együttesében is (Nikki Sudden And The Jacobites), 1992-ben készítette első szólóalbumát (Rise Above).

Egy chilei tanár és a Krisztus... Jaime Sepulveda történelem- és földrajztanárt kirúgták állásából, a chilei San Felipe városában lévő római katolikus iskolából, mert tizenéves tanítványainak videón levetítette Martin Scorsese Krisztus utolsó megkísértése című alkotását.

Diana arca: törv. védve? A Diana hercegnő emlékét őrző alap ügyvédei benyújtották a brit szabadalmi hivatalba az augusztus 31-én autóbal-esetben elhunyt hercegnőről élete különböző fázi-saiban készült portrék sorozatát, hogy védjegyeztessék Diana arcát: meg akarják akadályozni, hogy ez ellenőrizhetetlen árucikké váljék. Ha megtörténik a bejegyzés, az alap a jogtiszta szuvenírek bevételeiből is segíthetné a Diana által is támogatott jótékony célokat.

Megtalált Mary Shelley-kézirat Miközben a londoni National Portrait Galleryben születése kétszázadik évfordulója alkalmából kiállítást rendeztek Mary Shelley, a Frankenstein szerzője tiszteletére, egy toszkánai villában napvilágra került egy eddig elveszettnek hitt elbeszélése, a Maurice, or the Fisher´s Cot (Maurice, avagy a halász kunyhója). Az 1820-ban keletkezett kézirat 39 sűrűn teleírt lapját összehasonlították a római Keats-Shelley Emlékházban őrzött Mary Shelley-kéziratokkal: bebizonyosodott, hogy szerzőjük azonos.

Cyberia

Hongkong: interaktív tévé Január elején várhatóan megkezdi működését a világ első kereskedelmi jellegű interaktív televízója, az iTV - jelentette be a Hongkong Telecom IMS vezérigazgatója, William Lo. Kezdetben a VOD- (Video on Demand) és a MOD- (Music on Demand) szolgáltatás keretében filmeket, zenét (karaokét is) lehet rendelni, áprilisra tervezik a banki szolgáltatások, majd a hálózati játékok és az internetezés lehetőségének elindítását. A projekt eddig egymilliárd hongkongi dollárba került, a következő tíz évben tízmilliárddal fejlesztik tovább. A 180 ezer Internet-előfizetővel rendelkező Hongkong Telecom IMS 200 ezer interaktívtévé-előfizetőre számít az első évben (a 6,5 milliós városban 1,6 millió háztartás van), akiknek titkos jelszavuk és PIN-kódjuk lesz. Egy játékfilm megnézése 25 HK dollárba, egy rövid rajzfilmé nyolcba kerül majd, az installáció ára 300, a szükséges kommunikációs doboz havi bérleti díja 200 HK dollár lesz.

Jay Leno: interaktív show Jay Leno The Tonight Show című műsorának nézői hamarosan némi interaktív információhoz is juthatnak a csevegésre hívott vendégekről, akár a CD-iket is megrendelhetik, ha távirányítójukkal rákattintanak a képernyő tetején megjelenő ikonokra. A nagy amerikai tévéhálózatok közül az NBC kötött elsőként szerződést az interaktív tévészolgáltatást nyújtó Wink Communications céggel.

Él a gael nyelv A Telecom Eireann, az ír nemzeti telekommunikációs társaság www-site-ot nyitott az ír nyelv használatát népszerűsítendő. A honlap a http://doras.tinet.ie/cumasc címen érhető el (cumasc gael nyelven azt jelenti: összehoz, összejön), és körülbelül 140 másik gael nyelvű site címlistáját is kínálja.

Gyermekvédelem Al Gore amerikai alelnök bejelentette: a kormány segédanyagokat fog kiadni, hogy felkészítse a szülőket a gyermekeiket az Interneten keresztül fenyegető pornográfia veszélyei elleni fellépésre. Vezető Internet-szolgáltatók - mint például az America Online, az AT&T vagy a Microsoft - ígéretet tettek arra, hogy szorosan együttműködnek a kormánnyal a technikai generációs szakadék áthidalásában. Gore a tévé távkapcsolójához hasonlóan egyszerű ellenőrző eszközök kifejlesztésére biztatta a cégeket, a szólásszabadságot féltő polgárjogi csoportoknak meg azt üzente, ne aggódjanak, nem a cenzúra lép működésbe, csak a szülői felelősség.

A nemzet biztonsága Az Internetto értesülése szerint elkészült a Nemzetbiztonsági Hivatal internetes kiadványa. A még fejlesztés alatt álló oldalak egyebek mellett a hivatal általános tevékenységéről és ennek jogi hátteréről tájékoztatnak, de természetesen titkos információt se nyílt, se rejtett formában nem tartalmaznak (http://www.nbh.hu).

A szoft- és hardver biztonsága Egy év felfüggesztett börtönre és 50 ezer Ft pénzbüntetésre ítélt a Győri Városi Bíróság két főiskolai hallgatót, akik a Széchenyi István Főiskola tanári szobáiból számítógépeket loptak szoftverekkel együtt - tájékoztatta az Internettót a Business Software Alliance Magyarország. Az ellopott gépek értéke egymillió, a szoftvereké hárommillió Ft.

Figyelmébe ajánljuk