Kulturális Hírek

  • 2000. augusztus 24.

Belpol

FILM NICK DRAKE-R´LSzeptember 11-én, az amszterdami Paradiso klubban mutatják be Jeroen Berkvens holland rendező A Skin Too Few című 50 perces dokumentumfilmjét a kultikus kedvencnek számító angol énekes-dalszerző Nick Drake-ről, aki 1974-ben, 26 éves korában, depresszió ellen szedett gyógyszereinek túladagolása következtében hunyt el. A filmben megszólal Drake nővére, Gabrielle, producere, Joe Boyd és a dalait vonósokkal hangszerelő Robert Kirby, s láthatók eddig a nyilvánosság számára ismeretlen filmfelvételek Nick Drake megkereszteléséről és Burmában töltött gyermekkoráról.
Drake-nek életében mindössze három albuma jelent meg: Five Leaves Left, Bryter Later, Pink Moon, halála után Time of No Reply címmel láttak napvilágot addig kiadatlan dalai.

A NEMZET SZÍNÉSZEI ÉS SZÍNHÁZA Schwajda György kormánybiztos javaslatára tizenkét művész kapta meg a Nemzet Színésze, illetve Színésznője címet és ezzel az élete végéig járó havi 500 ezer forintot: Agárdy Gábor, Berek Kati, Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Lukács Margit, Máthé Erzsi, Psota Irén, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre, Törőcsik Mari. A cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, 62. életévét betöltötte, illetve 40 évet a színészi pályán vagy 20 évadot (évadonként legalább egy szerepben) a Nemzeti Színház színpadán töltött. A Nemzet Színészei csak tizenketten lehetnek, új tag akkor léphet közéjük, ha egyikük elhalálozik: személyére a címben részesültek egyhangú szavazással tehetnek javaslatot.

Eközben a főváros IX. kerülete megadta az építési engedélyt az új Nemzeti Színházra, függetlenül attól, hogy az épületet tervező Siklós Mária ellen etikai eljárás indult az építészkamarában.

TILOS RÁDI": ZÁR"RA UTÁN Miután a Tilos Rádió nem nyert a legutóbbi frekvenciapályázaton, az ORTT pedig az előírt határidőt túllépve nem írt ki újat, a Tilos augusztus 29-én éjfélkor kénytelen volt befejezni a sugárzást a 98.0 MHz-es FM hullámsávon, ahol ettől kezdve csak a Civil Rádió hallható. Mint a www.tilos.hu címen ennél valamivel részletesebben olvasható, augusztus 30-tól Budapest egyes kerületeiben a kábeltévé-hálózatokon, az interneten pedig napi 24 órában adják tovább a műsort, miközben csapataik harcban állnak, hogy további fővárosi, sőt vidéki kábelesekkel is meg tudjanak állapodni (az AM-Mikro rendszer nem kábelhálózat, akinél ez van, éppúgy kiesik, mint aki eddig kocsiban fogta az adást). A tévékábel rádióba dugaszolásához modern készülék és elosztó szükséges, utóbbi beszerzése végett érdemes a website-ra látogatni vagy a 331-9830-as telefonszámon érdeklődni.

ALTERNATÍV PEDAG"GIA Az Alternatív Pedagógusképző Műhely három akkreditált kurzust indít októbertől: 1. Isteni és emberi természet: bibliai szövegek feldolgozása, beszélgetés az értékekről; 2. Alkalmazott dráma: a résztvevők gyakorlati tapasztalatokat szereznek a dráma felhasználásáról a nevelésben és oktatásban; 3. Miképp egyeztethető össze a tanár-diák kapcsolat új formája, a patrónusrendszer az iskolával mint intézménnyel: az egyik népszerű alternatív iskola alapító tanára a személyközpontú pedagógiák sarkalatos problémájáról. Jelentkezni lehet szeptember 20-ig Menczel Évánál a 212-1303-as telefonon vagy levélben: 1015 Bp., Franklin u. 2.

GYÁSZ 99 éves korában elhunyt Carl Barks amerikai grafikus, aki három évtizeden át rajzolt Donald kacsa-képregényeket, mielőtt 1966-ban nyugdíjba vonulván a festészetnek szentelte magát: kiváltképp a Disney-razjfilmfigurákról festett portréi voltak kelendők. A 30-as évek elején (Donald akkor már a vásznon volt, tehát egyes hírekkel ellentétben nem Barks az "atyja") fázisrajzoló lett a Disney-stúdióban, majd a sztoricsapatba lépett elő, s innen vezetett útja a Donald-képregényeket kiadó Western Publishinghoz, ahol, mint nyilatkozta, felnevelte a kacsát. ´ hívta életre Scrooge McDuckot és a kacsák városát, Ducksburgot is, Donald és unokaöccsei kalandjainak színterét.

Morze

ZAHA HADID-RETROSPEKTÍV Napjaink egyik építészsztárja, a többek között a svájci Vitra Design Museumot, a walesi Cardiff Bay Opera House-t, a Cincinnati Contemporary Arts Centert vagy a római Centro di Arte e Architettura Contemporaneát tervező Zaha Hadid munkáiból rendeztek retrospektív kiállítást a londoni Institute of Contemporary Arts termeiben. A Bagdadban született, Londonban tanult, ötvenéves építésznő kiállítása szeptember 10-ig tart nyitva.

PINOCCHIO-MUSICAL Adriano Celentano producerként készül színre vinni a Pinocchio musicalváltozatát. A Panorama című lapnak nyilatkozva az olasz énekes és színész elmondta, egész életében a fejében járt ez a projekt.

LEWIS CARROLL LEVELEI A Northcumberlandben lévő Alnwick kastélyban, egy lezárt bőröndből előkerült napló lapjai között megtalálták Lewis Carroll öt, eddig ismeretlen, 1896-ban és 1897-ben írott levelét: az Alice Csodaországban szerzője ezek közül háromban is arra kéri a kastélyt birtokló hercegi házaspárt, adjanak számára megbízást, hogy portréfotót készíthessen leányukról, Maryről.

A GETT" TÚLÉL´I Kecskeméten, a Magyar Fotográfiai Múzeumban Pro memoria: A kaunasi gettó túlélői címmel nyílt kiállítása Antanas Sutkusnak, aki 1988-ban kezdte fényképezni azokat az idős embereket, akik csodával határos módon élték túl az 1941-1944 közötti litvániai vérengzéseket, melyeknek 200 ezer ember esett áldozatul.

ÚJ R.E.M.-ALBUM Írországban készíti következő, tizenkettedik stúdióalbumát az R.E.M.: az amerikai zenekar tagjai három hónapot szándékoznak eltölteni a Windmill Lane stúdióban, Pat McCarthy producer társaságában. A lemez megjelenése jövő tavaszra várható.

BERLINI MÚZEUMREKORD Minden korábbi, hasonló alkalomnál többen, kb. 200 ezren keresték fel a berlini múzeumokat a Múzeumok hosszú éjszakája elnevezésű akció idején, szombat 18 és vasárnap hajnali 2 óra között. Az érdeklődők tizenhárom buszjárat közül választhattak, melyek a legkülönbözőbb kiállításokhoz vitték el őket. Évente kétszer van ilyen alkalom, s a siker nyomán tizenöt német város, sőt Basel, Bécs, Reykjavík és Amszterdam is követi Berlin példáját.

Figyelmébe ajánljuk