„Kút mélyén a magyar jogállam”

  • narancs.hu
  • 2019. július 22.

Belpol

Utolsó helyen kullog Magyarország a Word Justice Project listáján: joguralom tekintetében mi vagyunk a legrosszabbak az Európai Unióban.

„Kút mélyén a magyar jogállam. Joguralom tekintetében az EU-t, az EFTA-országokat és Észak-Amerikát tekintve Magyarország a legutolsó. A világon pedig az 57. a vizsgált 126 ország közül a World Justice Project jogállamisági indexén. Jordánia vagy Botswana is előttünk” - olvasható a Magyar Helsinki Bizottság Facebook-bejegyzése, amit a hvg.hu szúrt ki elsőként.

De ez még nem minden: Magyarország a 103. helyre szorult vissza azon a listán, ami azt mutatja, hogy az országok kormányai mennyire elkötelezettek a törvényeknek és a jogállami intézményeknek.

A sors iróniája, hogy Kovács Zoltán tegnap szólt be Finnországnak: az uniós szóvivő azon véleményének adott hangot, hogy az országban nem is olyan jó élni.

Kovács Zoltán leszólta Finnországot, visszavágtak neki

Nem megy ez mostanában az uniós szóvivőnek. „Higgadt fej és erős kéz. Mivel Finnország a féléves EU-elnöksége idején a jogállamiság és a közös értékek tiszteletben tartását igyekszik erősíteni, természetes, hogy megpróbálnak hitelteleníteni minket. Ez nem töri meg az elhivatottságunkat, ami pedig minket illet: a múltban rendre bizonyítottunk" - olvasható a finn külügyminisztérium európai uniós ügyekér felelős szóvivőjének Twitter-bejegyzése, amiről a hvg.hu számolt be elsőként.

Figyelmébe ajánljuk