Kovács Zoltán leszólta Finnországot, visszavágtak neki

  • narancs.hu
  • 2019. július 21.

Külpol

Nem megy ez mostanában az uniós szóvivőnek.

„Higgadt fej és erős kéz. Mivel Finnország a féléves EU-elnöksége idején a jogállamiság és a közös értékek tiszteletben tartását igyekszik erősíteni, természetes, hogy megpróbálnak hitelteleníteni minket. Ez nem töri meg az elhivatottságunkat, ami pedig minket illet: a múltban rendre bizonyítottunk” - olvasható a finn külügyminisztérium európai uniós ügyekér felelős szóvivőjének Twitter-bejegyzése, amiről a hvg.hu számolt be elsőként.

 

Ville Cantell azért volt kénytelen reagálni, mert Kovács Zoltán uniós kormányszóvívő arról értekezett egy bejegyzésében, hogy Finnországban nem is olyan jó élni. „Bort isznak és vizet prédikálnak” - fogalmazott. Kovács többek között azt állította, hogy a finn médiapluralizmus komoly veszélyben van, illetve megemlítette, hogy Finnországnak nincs alkotmánybírósága, sem független igazszágszolgáltatása.

A portál emlékeztetett, hogy Finnország második helyen végzett azoknak az országoknak a rangsorában – Riporterek Határok Nélkül –, ahol a legszabadabb a sajtó, a Freedom House szabadságjogi listáján pedig 100-ból 100 pontot kapott az ország.

Nem az első alkalom, hogy Kovács Zoltán bejegyzése nem ért célba: nemrégiben az egyik Twitter-posztján kacarászott a fél internet:

Kovács Zoltán Twitter-bejegyzésén nevet az internet népe

Finoman szólva máshogy látják a hozzászólók a dolgokat, mint a szóvivő. Kovács Zoltán uniós kormányszóvívő a közelmúltban posztolt egy bejegyzést a Twitteren, amin két összemontázsolt kép látható: az egyiken Manfred Weber kiviszi egy sátorból Orbán Viktort, a másikon pedig a magyar miniszterelnök cipeli ki Webert, Frans Timmermanst és Jean-Claude Junckert.

Figyelmébe ajánljuk