Leváltották az állami kukaholding teljes igazgatóságát

  • narancs.hu
  • 2019. március 15.

Belpol

Új, Fidesz-közeli igazgatóság és felügyelőbizottság oldhatja meg a szemétkáosz ügyét. A cég korábban több milliárdos veszteséget halmozott fel.

Új igazgatóság és felügyelőbizottság oldhatja meg a szemétkáosz ügyét az állami kukaholdingnál – írja a napi.hu.

Bártfai-Mager Andrea a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter Pankucsi Zoltánt nevezte ki a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. igazgatósági elnökének február 8-tól. Az erről szóló bejegyzések március 6-án jelentek meg a cégadatbázisokban.

Pankucsi az új igazgatósági elnök a Deloitte Magyarország egyik igazgatója volt 2016. szeptemberétől 2018. decemberig, idén januárban pedig saját céget alapított Valóságkutató Kft. néven. Három és fél évig a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkári pozícióját is betöltötte.

A lap emlékeztet, az igazgatóság elnöki tisztét tavaly június 23. óta Gyalog Gábor látta el, de az ő neve már nem szerepel a kukaholding vezetői között.

Az egykori helyettes államtitkár mellett az igazgatóságban régi fideszesek is helyet kaptak.

Az igazgatóság tagja lett még Búsi Lajos, aki 1990. óta a Fidesz tagja, korábban a Földművelésügyi Minisztériumban volt zöldipari támogatások kezeléséért felelős helyettes államtitkár, az egykori szentendrei önkormányzati fideszes képviselője; Dukai Miklós, aki a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára is volt; valamint Kazella Zsolt, aki korábban a Hungexpo Zrt.-ben és a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-ben volt vezető tisztségviselő.

 

Káosz és kosz

Működő közszolgáltatást vertek szét a 2010 utáni Orbán-kormányok, amikor előbb a hatósági árbefagyasztással, a „rezsicsökkentéssel", majd az államosítással szétbarmolták a hazai hulladékszállítást. Az ágazat addig nyereséges cégei veszteségbe fordultak, a létrehozott nemzeti kukaholding pedig milliárdos állami tőkeinjekciókra szorul. A kormány most a saját maga előállította csődhelyzetet próbálja megoldani.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?