Lópihentető állomás épül 209 milliós uniós támogatással Hajdú-Bihar megyében

  • narancs.hu
  • 2022. február 13.

Belpol

A cégnek azért van szüksége újabb telephelyre, mert a másikat kínai karanténállomássá minősítették át, ott a Kínából érkezett lovakat lehet pihentetni.

A Hajdú-Bihar megyei Vámospércsen lópihentető állomás épül uniós támogatással – közölte a beruházó cég. A Horse Trans Cargo Kft. 209,28 millió forint támogatást nyert a projektre, amely a szükséges eszközök beszerzését, valamint egy alkalmazott informatikai képzését is magában foglalja. A több mint 298 millió forint összköltségű beruházás a tervek szerint 2023 augusztusában érhet véget.

A Horse Trans Cargo Kft. professzionális lószállítással foglalkozik, ügyfelei lótulajdonosok és szállíttatók. A társaság vállal egyedi fuvarokat és hetente indít autót gyűjtőfuvarozással is.

Közlésük szerint a cégnek azért van szüksége újabb telephelyre a közlemény szerint, mert a másikat kínai karanténállomássá minősítették át, így ott a Kínából érkezett lovakat lehet pihentetni. Az EU-ból érkező állatok az új állomásra kerülhetnek.

Az előírások alapján lovat egyszerre 24 óránál tovább nem szabad szállítani, majd legalább 9 órát pihentetni kell őket, de jóval hosszabb időre is megszakadhat az utaztatás – indokolták a beruházást.

 A cég azt közölte, hetente általában 5-15 lovat fogadnak. A pihentetés hossza a szállítási szabályok mellett függhet egyebek között a hatósági iratok vagy állatorvosi vizsgálatok elkészültétől vagy a sofőrök kötelező pihenési idejétől is. Előfordul, hogy az eladó állítja meg a szállítást, mert nem kapta meg a ló vételárát. A Hajdú-Bihar megyei állomás legfontosabb útirányai közé Belgium, Bulgária, Franciaország, Hollandia, Olaszország, Románia, Spanyolország, Törökország tartozik.

A 2003-ban létrehozott Horse Trans Cargo Kft. 2020-ban 24 alkalmazottat foglalkoztatott a nyilvános beszámoló szerint. A cég ekkor több mint 683 millió forint nettó árbevétellel, és csaknem 123 millió forint adózott eredménnyel zárt.

(MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk