Levélben kérik az itt élő kínaiak Baranyi Krisztinát, nevezzék át a „Kínát sértő” utcaneveket

  • narancs.hu
  • 2022. február 13.

Belpol

A polgármester biztosította a levélírókat, alaposan megfontolta az átnevezéseket. Azokkal "nem Kína belügyeibe avatkozunk be, hanem megvédjük a saját érdekeinket".

A Magyarországon élő negyvenezer kínai nevében írt levelet 16 kereskedelmi kamarai és egyesületi vezető Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármesternek azért, hogy a tervezett Fudan-fejlesztés környékén átnevezett közterületek kapcsán „gondolják át az utcanevek által okozott és kialakult helyzet előnyeit és hátrányait és amennyiben lehetséges, [a] Kínát sértő változtatásokat módosítsák.”

Mivel ismerjük az anyaország reakcióit, [...] félelmünk egyre nő, hogy a Magyarország és Kína közötti gazdasági kapcsolatok rossz irányba fognak fejlődni" – írják.

Baranyi Krisztina hosszú válaszlevélben indokolja, miért hagyják úgy az utcaneveket, ahogy azokat tavaly beiktatták. 

„Szeretném Önöket biztosítani, hogy az átnevezések következményeit már azok bejelentése előtt alaposan megfontoltam és arra jutottam, hogy előnyei jelentősek, hátrányai viszont elenyészőek, ha egyáltalán vannak.”

 A polgármester emlékezteti a levél íróit, hogy négy utca esetében módosították a neveket a tervezett Fudan-fejlesztés környékén.

Valamennyi közterület átnevezés szolidaritást fejez ki az üldözöttekkel, egyúttal kiállás az egyetemes emberi szabadságjogok mellett."

Baranyi szerint „amikor átnevezzük a ferencvárosi közterületeket, akkor az Önök levelében megfogalmazottakkal szemben nem Kína belügyeibe avatkozunk be, hanem megvédjük a saját érdekeinket. Elsősorban a magyar állam korrupt vezetőivel szemben, másodsorban attól, hogy kínai érdekkörök avatozzanak be a belügyeinkbe.”

(Facebook/Baranyi Krisztina)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk