Magyar Györgyék államfőjelöltet is előválasztanának

  • narancs.hu
  • 2021. október 26.

Belpol

A következő köztársasági elnököt nagy eséllyel még a 2022-es választás előtt fogja megválasztani a parlament. 

Egy blogposztban ír arról Magyar György ügyvéd, a Civil Választási Bizottság, és most már az Államfő-előválasztási Előkészítő Bizottság elnöke (és egyébként a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja), hogy a közös ellenzéki államfőjelöltet is előválasztáson kellene megválasztani. 

Áder János köztársasági elnök ugyanis 2022 májusában tölti ki második államfői ciklusát, és a hatályos szabályok szerint nem választható újra. Az utódjáról a parlamentnek pedig legalább harminc-hatvan nappal korábban, tehát jövő márciusban, illetve április első felében döntenie kell.

Mivel ez még jó eséllyel a választások előtt lesz, nagy valószínűséggel a Fidesz jelöltjét fogja megszavazni a fideszes többség, így nagy tétje nem lenne az ellenzéki államfőjelölésnek, de Magyar György arról ír, hogy múlt vasárnap az ellenzéki előválasztás lebonyolításában közreműködő civilek egy része és szakértők egyeztettek a köztársaságielnök-jelölti előválasztásról, és

egyetértés született abban, hogy mielőbb, akár november-decemberben történjék meg a potenciális államfő személyére a jelölés, és utána jöhet az előválasztás.

Az államfőjelölti előválasztás eredményét február 24-én hirdethetnék ki, ami a számításaik szerint még a Fidesz jelölése előtt lenne. 

Magyarországon az államfőt nem közvetlenül választják az állampolgárok, de Magyarék szerint fontos lenne, "hogy legalább javaslatot tegyünk egy, a mai ellenzéki oldalon is elfogadható személyre. Ez újabb fontos üzenet lehet a NER számára, hogy az életünket meghatározó döntésekből ne rekessze ki a lakosság több mint felét. Az előválasztás ugyanakkor azt is jelenti, hogy az ellenzék ismét magához ragadhatja a kezdeményezést – ez a 2022-es választást megelőző kampány szempontjából sem érdektelen –, hiszen tematizálhatjuk a közbeszédet, és ezzel sokakat aktivizálhatunk" – érvel az újabb előválasztás mellett.

Hogy ezt pontosan hogyan is képzelnék el, azt nem részletezte, a poszt további részeiben a fideszes államfő veszélyeire hívta fel a figyelmet egy kormányváltás esetén. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk