Magyarország korrupcióellenes intézkedései a leggyengébbek között

  • narancs.hu
  • 2023. június 15.

Belpol

Ennek ellenére némi előrelépés tapasztalható a korábbiakhoz képest. 

Az Európa Tanács Korrupció Elleni Államok Csoportja (GRECO) aggodalmának adott hangot az információhoz való hozzáférés jogának egyes európai államokban történő korlátozó alkalmazása miatt, és felszólította a hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben a nemzetközi normákat ezen a területen. A nyilvánosságra hozott jelentésükből kiderül, hogy Magyarország korrupcióellenes intézkedéseit a leggyengébbek között tartják számon – írja az Euronews

A 2022-es évre vonatkozó éves jelentésében a GRECO emlékeztet, hogy az információkhoz való hozzáférés milyen szerepet játszik a nyilvánosság átláthatóságának biztosításában, de a korrupcióra törekvés elősegítésében is. Ugyanakkor sajnálattal veszik tudomásul, hogy „egyes országokban a kormányok továbbra is széles mérlegelési jogkörrel rendelkeznek annak meghatározásában, hogy mi tartozik a nyilvánosság elé, és hogy bizonyos dokumentumokat kizárjanak-e a szabad hozzáférésből”.

A kormányzati szervek gyakran vonakodnak az információk nyilvánosságra hozatalától, és inkább kivételeket alkalmaznak, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy a kért információ egészét vagy egy részét visszatartsák. A jelentésben szólnak arról is, hogy a hatóságoknak alkalmazniuk kell azokat a nemzetközi elveket, amelyek megkövetelik, hogy a hivatalos dokumentumokhoz való hozzáférés jogának korlátozása egy demokratikus társadalomban szükségesnek és arányosnak kell lennie, és csak akkor alkalmazható, ha a nyilvánosságra hozatalhoz nem fűződik nyomós érdek.

A 2023-ban elfogadott nyomon követési jelentésében a GRECO arra a következtetésre jutott, hogy Örményország, Magyarország, Románia és Ukrajna már nem teljesíti kielégítő mértékben a legutóbbi ajánlásokat. Három területen szembetűnő Magyarország lemaradása.

  • Liechtensteinben (56%), Törökországban (52%), Magyarországon (50%), Bosznia-Hercegovinában (48%) volt a legmagasabb arányban a végre nem hajtott ajánlások aránya a képviselőkkel, bírákkal és ügyészekkel kapcsolatban.
  • A parlamenti képviselőkkel kapcsolatban a legmagasabb arányban Liechtensteinben (100%), Lengyelországban (83%), Magyarországon (71%), Horvátországban (67%), Szlovákiában (60%), Törökországban (57%) és Romániában (56%) nem hajtottak végre ajánlásokat.
  • Montenegróban (67%) a legmagasabb a nem végrehajtott azon aránya aránya, amelyek speciálisan a bírákra vonatkoztak. Hét ország – Bosznia-Hercegovina, Csehország, Görögország, Magyarország, Hollandia, Svájc és Törökország – még nem hajtotta végre a bírákra vonatkozó ajánlások felét.

A fentiek ellenére a GRECO megfelelőségi jelentésében némi előrelépést tapasztal a tavalyi évhez képest és arra a következtetésre jutott, hogy Magyarország 6 ajánlást maradéktalanul (33%), 6 ajánlást részben (33%), további 6 ajánlást pedig nem hajtottak végre, számolt be az Euronews. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk