Magyarország lett az EU legkorruptabb országa a Transparency jelentésében

  • narancs.hu
  • 2023. január 31.

Belpol

Minden más uniós országnál kevesebb pontot kapott Magyarország. 

A Transparency International idei jelentésében Magyarország ismét egy ponttal kevesebbet kapott, ezzel pedig minden más európai uniós tagállamnál rosszabb értékelést kapott a szervezet korrupcióérzékelési indexén. 

A Transparency International valójában nem a korrupciót méri, hanem azt, hogy mennyire érzik az országot korruptnak, a szervezet a partnereit kérte meg, hogy különböző témakörökben osztályozzák, mennyire tartják korruptnak az adott országban a közszektort, ebből állt össze a végleges pontszám. 

Magyarország értékelése a nemzetközi szervezet jelentéseiben évről évre romlik, 2012-ben még 55 pontot kapott, az idén már csak 42-t, ahogy Burkina Faso, Kuwait, a Salamon-szigetek, Trinidad és Tobago, Vietnám és Kelet-Timor, ezzel pedig a 77. legrosszabb értékelést kapta. 

Magyarország úgy lett az EU legkorruptabb országa a jelentés szerint, hogy Bulgária – amely egy évvel korábban, a 2021-ről szóló jelentésben még utolsó helyen végzett 42 ponttal, Magyarországnak akkor 43 pontja volt – mostanra javítani tudott, és 43 pontot kapott. Románia 46 pontot kapott. 2020-ban mindhárom ország 44 pontot kapott, így közösen végeztek az EUországai közül a legutolsó helyen. 

A világ legkevésbé korrupt országa a jelentés szerint Dánia 90 ponttal, Finnország és Új-Zéland a második 87 ponttal, Norvégia pedig a harmadik 84 ponttal. 

A legrosszabb értékelést Dél-Szudán kapta, 13 ponttal, előtte végzett Venezuela 14 ponttal és Jemen 16 ponttal. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk