Magyarországra menekült ukrán anyák vonulnak fel szombaton Budapesten a békéért

  • narancs.hu
  • 2022. április 1.

Belpol

Az UNICEF adatai szerint már több mint 2 millió gyerek kénytelen volt elhagyni otthonát és Európa más országaiba menekülni.

Békés felvonulást tartanak április 2-án, szombaton a Magyarországra menekült ukrán anyák Budapesten, hogyezzel is felhívják a magyarok figyelmét arra a traumára, ami az orosz invázió következtében sújtja Ukrajnát és legfőleg az ukrán gyerekeket.

A felvonulás az UNICEF budapesti irodájától indul 14 órakor és a Wesselényi utca – Károly körút – Kossuth Lajos utca út útvonalon halad egészen a Szabad sajtó útig.

Mint ismert, az orosz katonák által elkövetett bombázások és rakétatámadások háború első hónapjában számos lakónegyedet romboltak le – írják a szervezők –, ennek következtében száz gyerek halt meg és még több megsérült Ukrajnában.

Az UNICEF adatai szerint már több mint 2 millió gyerek kénytelen volt elhagyni otthonát és Európa más országaiba menekülni.

Ukrajnai h?bor? - Menek?ltek Budapesten

 
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az orosz katonák gyermek-kórházakat és szülőházakat lőnek szét, olyan óvóhelyeket bombáznak, mint a mariupoli színház, ahol direkt jelezve is volt, hogy gyerekek is vannak ott. A megrongált infrastruktúra miatt áramszünetek, gáz- és melegvízhiány alakult ki. A gyerekek hideg pincékben bújnak meg, és a támadók sokszor azt is megakadályozzák, hogy a rászorulók humanitárius segítségben részesüljenek.

 Magyarországon eddig mintegy 320 ezer ukrán ember kapott menedéket.

 „Figyelembe véve a bonyolult magyarországi politikai helyzetet, szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a politikusok nem mindig az emberiességükre hallgatnak, gyakran a saját hasznuk vezeti őket. Ez igaz minden országra” – idézi az UNICEF közleménye Dasha Malakhovát, az anyák felvonulásának rendezőjét.

„Nálunk azt mondják, hogy nincs olyan, hogy a gyerek senkié. Egy gyerek halála Ukrajnában ugyanazt jelenti, mint egy gyerek halála Magyarországon, vagy bárhol Európában. A gyerekeknek védelemre van szükségük, mindaddig, amíg nem jutnak haza – reméljük minél hamarabb. Az anyák felvonulására már sor került Olaszországban, Németországban, az Egyesült Államokban, Belgiumban, Franciaországban, Lengyelországban, Ausztriában, Csehországban és Cipruson. A felvonulás során az anyák a kezükben bekötözött csecsemőket tartanak: ez a megsérült gyerekeket szimbolizálja”.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.