A pedagógussztrájk felfüggesztéséről döntöttek a szakszervezetek

  • narancs.hu
  • 2022. április 1.

Belpol

Nem abbahagyják, csak az új kormány megalakulásáig nem folytatják a sztrájkot.

Az új kormány megalakulásáig felfüggeszti a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a tanárok március 16-án kezdett határozatlan idejű sztrájkját – tette közzé a PDSZ a Facebookon. A szakszervezetek azért döntöttek a sztrájk felfüggesztése mellett, mert az április 3-i választások és az új kormány felállása közötti időszakban ügyvezető kormány fog működni, így a sztrájktárgyalásokat érdemben nem tudják folytatni.

„Az ügyvezető kormánynak nincs joga rendeletalkotásra, nincs joga megállapodásra, így tulajdonképpen egy darabig nem lesz másik fél, akivel érdemben tárgyalni tudnánk. A sztrájktörvény ugyanakkor előírja, hogy a tárgyalásokat a sztrájk ideje alatt is folytatni kell. Ennek hiányában a munkabeszüntetés jogszerűtlen lenne, a kollégákat pedig semmiképp nem sodornánk veszélybe” – nyilatkozta az Indexnek Komjáthy Anna, a PDSZ országos választmányi tagja.

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke azt mondta, hogy a munkabeszüntetés a sztrájktörvény és a kormányrendelet ellenére jogszerű és sikeres volt, több mint negyvenezer pedagógus vett benne részt.

(Facebook/PDSZ)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk