Már nem minősülnek közfeladatot ellátó személyeknek a tanárok

  • narancs.hu
  • 2024. május 15.

Belpol

Remélik, hogy csak jogalkótói hibáról van szó, amit korrigálni fognak.

Jogalkalmazási problémák voltak a pedagógusokat érintő bírósági ügyekben, ugyanis a státusztörvény miatt az iskolai alkalmazottakat már nem lehet közfeladatot ellátó személyeknek tekinteni írja a Népszava egy bírósági körlevél alapján. A közfeladatot ellátó személyek különleges védelem alatt állnak, az ellenük elkövetett bűncselekmények is komolyabb büntetést vonnak maguk után.

A levél szerint bár a Büntető törvénykönyv (Btk.) vonatkozó rendelkezésének jelenleg is hatályos szövege alapján a pedagógusok közfeladatot ellátó személyeknek minősülnek, a köznevelési törvény erre vonatkozó része idén január 1-től már nem hatályos, márpedig a Btk. a köznevelési törvényre hivatkozik a pedagógusok közfeladati jogállásával kapcsolatban.

A bírósági levélben azt írják, ezzel a rendelkezés elvesztette a jogszabályi hátterét, kiüresedett, így a mostani jogszabályi környezetben a pedagógusok és más iskolai alkalmazottak büntetőjogi szempontból „közfeladatot ellátó személynek nem tekinthetők”. A köznevelési törvény erről szóló szakaszát a januárban életbe lépett státusztörvény helyezte hatályon kívül.A státusztörvényben viszont egyetlen olyan bekezdés sincs, ami a pedagógusok közfeladati jogállásáról szólna.Totyik Tamás, Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint felháborító, hogy a pedagógusokat már nem tekintik közfeladatot ellátó személyeknek. Totyik hozzátette, reméli, hogy nem szándékos kormányzati lépésről, hanem jogalkotói hibáról van szó és korrigálni fogják.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk