Matolcsyék bemutatták a versenyképességi tervet: 11 év, 330 pont, megduplázott reálbér

  • 2019. február 27.

Belpol

A Magyar Nemzeti Bank Versenyképességi programja 12 területen javasol lépéseket ahhoz, hogy egy évtized múlva utolérthessük Ausztriát.

Közzétette 330 pontból álló versenyképességi programját a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján szerdán.

Azt írták, a 12 kulcsterületet lefedő program célja a magyar gazdaság sikeres felzárkózásának támogatása az ország erőforrásaiban rejlő növekedési tartalékok mozgósításával. Ennek legfontosabb forrása:

  • a magyar tulajdonú kis- és középvállalkozásk termelékenységének javulása, versenyképességének fejlődése,
  • amit a bankrendszer hatékonyságának javulása és az alternatív finanszírozási formák (tőzsde és vállalati kötvénypiac) számottevő bővülése támogathat.

A javaslatok kiterjednek:

  • az egészségi állapot javítására,
  • a korszerű tudás megszerzésére
  • és a családalapítás, gyermekvállalás támogatására is.

A javaslatok figyelembe veszik a sikeres nemzetközi tapasztalatokat, de minden esetben az aktuális magyar helyzetértékelésből indulnak ki - írják.

A Versenyképességi program az eredményeket hosszú távon látja megvalósíthatónak: ehhez biztosítani kell a fejlett országokhoz képest évi, legalább 2 százalékpontos növekedési többletet, amivel 2030-ra Magyarország elérheti Ausztria fejlettségének 80-90 százalékát és megduplázódhat a nettó reálkeresetek értéke.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.