Medián: a Mi Hazánk a legnépszerűbb párt a 30 év alattiak körében

 • narancs.hu
 • 2023. március 3.

Belpol

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Momentum és a Fidesz-KDNP mellett.

A Medián felmérése szerint a Mi Hazánk Mozgalom a legnépszerűbb párt a fiatalok körében.

A pártok népszerűségi listáját a harminc éven aluliak körében a Mi Hazánk vezeti 20 százalékos támogatottsággal.

 • A Magyar Kétfarkú Kutya Párt 19,
 • a Momentum 17,
 • a Fidesz-KDNP 14,
 • a Jobbik 9,
 • a Demokratikus Koalíció 5,
 • az LMP 4,
 • a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom 4,
 • a Jakab Péter-féle A Nép Pártján Mozgalom 3,
 • a Párbeszéd 2,
 • az MSZP pedig 1 százalékon áll.

Egyéb pártok összesen 2 százalékos támogatottsággal bírnak ebben a korosztályban.

Az 1000 fős reprezentatív felmérést a Medián készítette decemberben, az eredményt pedig Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója küldte el annak az egyetemi kutatónak, aki a Kurucinfónak továbbította a levelet. Hann Endre a Népszavának megerősítette, hogy a közölt adatok megfelelnek a valóságnak.

Róna Dániel szerint azonban kicsi a különbség az első négy párt között, a Mi Hazánk 20 százaléka és a Fidesz 14 százaléka között is csak látszólag nagy a távolság, hiszen 1000 fős mintáról van szó, a 18-29 évesek esetében ez kevesebb, mint 150 válaszadót jelent. Vagyis nagy a hibahatár, az első négy párt közül bármelyik kijöhetett volna győztesként.

"Azt nem írom alá, hogy a fiatalok körében a Mi Hazánk lenne a legnépszerűbb párt. Az viszont igaz, hogy a legnépszerűbbek között van"– mondta Róna, aki szerint ennek az

az oka, hogy a fiatalok elégedetlenebbek a régebbi pártokkal és politikusokkal, különösen Orbán Viktorral és Gyurcsány Ferenccel, és keresik az új lehetőségeket.

Február közepén a 40 év alattiak körében a Medián a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot hozta ki a legnépszerűbb ellenzéki pártnak.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

 • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

 • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

 • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.