Jeruzsálembe költözik az izraeli magyar nagykövetség

  • narancs.hu
  • 2023. március 3.

Belpol

Ez Orbán Viktor egyértelmű gesztusa Benjamin Netanjahu felé.

A magyar kormány áprilisban Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti Magyarország izraeli nagykövetségétírjaTimes of Israel. Az izraeli lap szerint Szijjártó Péter magyar és Eli Cohen izraeli külügyminiszter a napokban egyeztek meg a költözésről. A szimbólikus költözés egyértelműen Orbán Viktor magyar miniszterelnök gesztusa Benjamin Netanjahu felé.

Ezzel a lépéssel a magyar kormány is Jeruzsálemet ismeri el Izrael hivatalos fővárosának,

ami ellen az arab országok erősen tiltakoznak, hisz' Jeruzsálem nem átlagos város, hanem három vallás szimbóluma, így a várost érintő minden változásra milliárdok figyelnek oda: zsidók, muszlimok és keresztények egyaránt.

A nemzetközi közösség évtizedek óta Tel-Avivot fogadja el Izrael fővárosaként. A lépéssel Magyarország lesz az első európai uniós tagállam, amely nagykövetséget nyit Jeruzsálemben. Mindez azért lényeges, mert az EU egy izraeli-palesztin békemegállapodás hiányában ellenzi ezt a lépést, már csak azért is, mert Palesztinának papíron Kelet-Jeruzsálem a székhelye, bár ideiglenesen a Palesztin Autonóm Területek vezetése Ramallahból intézi az ügyeit.

 2017-ben Donald Trump lépett hasonlót. A muszlim országok azt akkor egyértelmű provokációként élték meg. Ugyanakkor az uniós állásfoglalás ellenére, amikor az USA megnyitotta jeruzsálemi követségét, a ceremónián a magyar diplomáciai képviselet mellett részt vett az osztrák, a cseh és a román is.

2019-ben a magyar kormány külgazdasági képviseletet nyitott Jeruzsálemben, ezt akkor Szijjártó Péter még azzal magyarázta, hogy nagykövetséget nem nyithatnak, mivel ezt akadályozzák az EU felé való kötelezettségvállalások csak úgy, mint bizonyos nemzetközi jogi passzusok. Úgy tűnik, ezek azóta már nem olyan fontosak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk