Még a kormány sem tudja, hogy mennyibe kerül a megyék átnevezése

  • narancs.hu
  • 2023. január 25.

Belpol

De a felelős gazdálkodást azért nem veszélyeztetheti az áttérés. 

Mellár Tamás, a Párbeszéd frakciójának tagja kérdezte meg Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől, hogy mennyibe került a megyék átnevezése, de a válasz szerint egyelőre ezt nem lehet tudni. 

A választ Gulyás nevében Fürjes Balázs államtitkár adta, aki a válaszban először a vármegyei átnevezés szükségességéről ír: "a vármegye, mint a magyar állam legősibb és legidőállóbb intézménye az ország viharos történelmében sok esetben jelentette a nemzet utolsó védőbástyáját az idegen érdekekkel szemben. Az átnevezés célja, hogy az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is tovább éljenek. A vármegye szó használata a nemzeti összetartozás eszméjét, közös történelmi emlékeink megőrzését és egyben a magyar demokrácia nemzeti karakterét is erősíti" – írja. 

Ennyit tehát a vármegyék szükségességéről Fürjes szerint, aki a továbbiakban azt írja, hogy az Alaptörvény 11. módosítása lehetővé teszi a vármegye szó használatát midnaddig, "amíg a felelős gazdálkodás elveit is figyelembe véve nem valósítható meg az áttérés" – magyarul amíg túl sokba nem kerül.

Egyes becslések szerint akár egymilliárd forintba is kerülhet a dolog, Fürjes a konkrét költségekről viszont csak annyit ír: 

"Erre tekintettel az átnevezéssel összefüggésben keletkező kiadások összege csak később lesz meghatározható."

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk