Porszem a gépezetben: mást mond a kormány Erasmus-ügyben, mint Navracsics Brüsszelben

  • narancs.hu
  • 2023. január 25.

Belpol

Egészen más értelmű választ adtak az erre vonatkozó írásbeli kérdésekre, mint amit Navracsics ígért Brüsszelben. 

Épp szerdán járt tárgyalni Navracsics Tibor területfejlesztési és az uniós források megszerzéséért is felelős miniszter két uniós biztossal Brüsszelben, amely után arról beszélt, hogy a kormány részéről "nem akadály, ha az Európai Bizottság azt veti fel, hogy a politikusok ne lehessenek tagjai ezeknek a kuratóriumoknak, akkor szabályozással ezt is meg tudjuk oldani". Navracsics Brüsszelben azt is mondta, hogy mivel két nem túl bonyolult jogszabály módosításról van szó, ezért a változtatásokat már márciusban át tudják vezetni. 

Ezzel némileg ellentmond, hogy épp szerdán jelent meg a kuratóriumokban érintett miniszterek válasza a parlament honlapján, amelyek viszont pont ugyanazt az eddigi propagandaszöveget tartalmazzák, hogy a kormány nem hátrál meg a brüsszeli nyomásgyakorlás előtt. 

Az MSZP-s Tóth Bertalan tette fel írásban a kérdést Lázár János építési és közlekedési, Nagy István agrár-, Varga Judit igazságügyi, Szijjártó Péter külügy- és Csák János kulturális és innovációs miniszternek, valamint magának Navracsicsnak is, hogy "Lemondana-e az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi tagságáról annak érdekében, hogy a magyar hallgatók továbbra is részt vehessenek az Erasmus-programban?"

A meglehetősen konkrét kérdésre mind a hat érintett miniszterhez ugyanaz a válasz van feltöltve – a szöveg szerint "Csák János megbízásából" Vitályos Eszter államtitkár aláírásával –, amelyben válasz helyett kirohanást intéznek az ellenzék ellen és arról írnak, hogy a kormány nem fogadja el az Európai Bizottság döntését. (Sőt, ugyanezt a választ kapta a DK-s Barkóczi Balázs és Arató Gergely is, aki azt kérdezte Csák Jánostól, hogy mit tesz a kormány az EU Erasmus+ és Horizont Európa programjaiból kizárt 21 magyar egyetem lehetőségeinek helyreállítására.)

A válaszban azt írják, hogy a baloldal reakciója az ügyre elkeserítő, mert nem háborodtak fel a "hazánkat sújtó" politikai döntésen, hanem "ujjongva tapsolnak az újabb szankciónak, azt gondolva és remélve, hogy Brüsszel majd kikövezi Önöknek a hatalomra jutás útját. Ez az ártalmas gondolkodásmód az, ami történelmi zsákutcába vezet, és nem szolgálja hazánk érdekeit!"

A kirohanás után a miniszterek válaszában azzal érvelnek, hogy Magyarország minden vállalását teljesítette, ezért nem fogadják el az EB döntését, mert a közérdekű vagyonkezelő alapítványoknál egyértelműsítették a közbeszerzési kötelezettségeket, illetve az alapítványi tisztségviselőkre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokat is beépítették. A miniszterek azt állítják, hogy ezeket az EB jóváhagyta – holott az EB már novemberben jelezte, hogy ez nem lesz elég –, és hogy kettős mércét alkalmaz, mert szerintük az EU több egyetemén is elfogadott gyakorlat a politikusok szerepvállalása. 

A válasz szerint a miniszterek megdöbbentőnek tartják, hogy "a magyar hallgatókat büntetik azért, mert a magyar emberek mást gondolnak a genderkérdésről, a bevándorlásról és a szankciókról, mint Brüsszel". 

Végül a válaszokban "a magyar baloldal által fújt ellenszélről" írnak, és hogy ennek ellenére nem engedik, hogy a hallgatókat jogtalan sérelem érje, majd megismétlik azt az ígéretet, hogy ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, akkor "megfontoljuk a jogorvoslati kérelem lehetőségét is", illetve hogy a kormány átvállalja az Erasmus program jövő évi költségeit. 

Ismételten: miközben a Navracsicsnak feltett kérdéshez szintén ez a válasz van feltöltve, Brüsszelben megígérte a vonatkozó jogszabályok módosítását.  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk