Meg lehet nyugodni: a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő szerint rémhír, hogy sokat kell várni a műtétekre

  • narancs.hu
  • 2018. november 12.

Belpol

De bővebb tájékoztatást nem adtak.

Több tízezren várnak jelenleg valamilyen műtétre Magyarországon, van, aki leghamarabb csak 2020-ban kerülhet sorra – erről írt korábban az Mfor, és a portál cikkéből az is kiderült, hogy a legrosszabb helyzetben azok vannak, akik csípő- vagy térdprotézisre várnak.

Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) most reagált a cikkre, és szerintük nincs is itt semmi gond.

Azt írták, hogy a cikkben szereplő adatok „rémhírkeltőek”, és szívesen állnak az újságírók rendelkezésére, amennyiben egyes speciális egészségügyi alapfogalmakkal nincsenek tisztában, és még a cikk megírása előtt elmagyarázzák a fontosabb kifejezések értelmét.

Az Mfor ugyanakkor megjegyzi, a NEAK a kiadott közleményen túl nem kíván bővebb felvilágosítást adni a várólistákkal kapcsolatban.

Várunk, de mire és meddig?

Mi van a várólisták mögött? A médiát újra és újra bejárja néhány (zömmel valós, de kiragadott) rémtörténet, és ezek legtöbbször a lehetetlen körülményű és beláthatatlan hosszúságú várakozással kapcsolatosak. Hallunk olyan hosszú várólistás időpontokról is, ami alapján az én generációmban visszatér a szocializmusban kialakult reflex: az új autó megkapásakor egyből befizettünk a következőre.

Figyelmébe ajánljuk